#kesä #kevät #syksy #talvi

Elokuvateatteri Matin-Tupa

Elokuvia joka päivä.

Elokuvateatteri Matin-Tupa on 79-vuotias, tunnelmallinen elokuvateatteri Seinäjoen Ylistarossa. Matin-Tuvan salissa elokuva on tunteiden ja kokemusten välittäjä. Se vetoaa älyyn ja jakaa tietoa. Antaa ajateltavaa ja mielikuvia. Elokuvien vietäväksi on helppo tulla. Arkisin voit valita kahdesta elokuvasta, lauantaisin ja sunnuntaisin jopa viidestä. Nykyaikainen esitys- ja äänilaitteisto hurauttaa elokuvanäytökset käyntiin yli 800 kertaa vuodessa. Maaseudulla ohjelmiston kulmakivenä on kotimainen elokuva. Usein sellainen, joka perustuu elettyyn elämään. Suomi-filmien rinnalla Matin-Tuvan valkokankaalla elää ulkomaisen elokuvan suosituin kirjo. Ensi-iltansa saa vuosittain noin 120 elokuvaa. Matin-Tuvan salissa on 201 istumapaikkaa. Sali on kaikkien saavutettavissa. Ohjelmisto päivittyy viikoittain: www.matin-tupa.fi.

Vaihtoehtona voit valita ryhmällesi toive-elokuvan. Joko Matin-Tuvan ohjelmistosta, tai muiden saatavilla olevien elokuvien joukosta. Näytämme sen ryhmällesi tilausnäytöksenä, teille parhaiten sopivana aikana. Alustetussa tilausnäytöksessä ryhmäsi saa elokuvasta yhdessä enemmän irti. Paljon enemmän. Ja jos haluat, voimme esitellä Matin-Tupaa ja kertoa, kuinka maaseudulla on neljän sukupolven voimin esitetty 79 vuotta elokuvia.

“Ylistarossa tehtiin…” -tilausnäytös vie ryhmäsi aluksi opastetulle kävelylle Ylistaron vanhaan keskustaan. Kulmille, joissa historiaa on tallennettu elokuvan keinoin. Ylistarossa kuvattuja tilausnäytös-elokuvia ovat esimerkiksi Tammisunnuntai 1918 (ohjaus Ilkka Vanne 2017), Ylistaron Halpa-Aitta (ohjaus Anssi Luoma 2014), sekä Äitini ja isä (ohjaus Katariina Järvi 2005).

Ajankohtaisia, kansanomaisia elokuvatapahtumia ja -vieraita ympäri vuoden. Lue lisää osoitteessa: matin-tupa.fi

Vanhojen elokuvajulisteiden näyttelyt. Vanha elokuvajuliste Matin-Tuvan aulassa pysäyttää ajan. Siinä voit nähdä oman nuoruutesi. Titanic, Tappajahai, Hyvät, pahat ja rumat, Tuntematon sotilas, Pekka ja Pätkä, Bambi, Tuulen viemää. Elokuvajuliste houkutteli elokuviin. Ja lupasi, että tämä elokuva toteuttaa unelmasi. Vaihtuvat elokuvajulistenäyttelyt kertovat elokuvan ja Matin-Tuvan historiasta, julisteista ja niiden tekijöistä. Näyttelyt on koottu Matin-Tuvan arkistosta. Sinne on tallennettu noin 30 000 Suomessa painettua elokuvajulistetta vuosilta 1914–2020. Näyttely on avoinna elokuvateatterin aukioloaikoina ja tilauksesta.

Elokuvafestivaalin koti

Matin-Tuvan erikoisuuksista tunnetuin on vuodesta 2007 järjestetty kolmipäiväinen Filmiä ja valoa -elokuvafestivaali. Se on paikallisesti, maakunnallisesti ja kansallisesti merkittävä elokuvatapahtuma – elokuvien, niiden tekijöiden ja yleisön kohtauspaikka. Festivaali tutustuttaa katsojat elokuvalliseen ajatteluun. Kolme päivää jokainen voi katsoa ja analysoida Suomessa, muualla Euroopassa ja USA:ssa valmistettuja näytelmä-, dokumentti- ja lyhytelokuvia omalla tavallaan. Ja jokainen näkökulma on arvokas. Festivaalielokuvat näyttävät asioita, joista ei tiedetä. Maakunnan ihmisistä ja elämästä valmistetut elokuvat ovat festivaalin ydintä. Live-säestetyt esitykset antavat mykkäkuville uuden elämän. Festivaali synnyttää ideoita. Sen elokuvat ja keskustelut voivat edistää yhteiskunnan hyvää. Filmiä ja valoa -elokuvafestivaaleilla vierailee Suomen tunnetuimpiin kuuluvia elokuvaohjaajia, -tuottajia, -näyttelijöitä, muusikoita, elokuvahistorioitsijoita, tutkijoita ja kirjailijoita. Vieraiden ja yleisön tapaamisista on jäänyt muistiin hyvä jälki. Festivaalin yhteistyökumppaneita ovat maakunnalliset ja valtakunnalliset kulttuuri- ja elokuvatoimijat. Lue lisää osoitteessa: filmiajavaloa.fi