#kesä #kevät #syksy #talvi

Vimpelin kirkko

Vimpelin pyöreä kirkko on kaksitoistakulmainen, hirrestä hirsisalvostekniikalla rakennettu kirkko. Pyöreän kirkon muotoa on pidetty erittäin miellyttävänä ja käytännöllisenä, sillä kaikki seurakuntalaiset näkevät alttarille ja saarnatuoliin ja tilan tuntu on avara ja vapaa.

Vimpelin kirkko on saanut esikuvansa aina Roomasta saakka. Kuningas Kustaa III oli ihastunut roomalaiseen, pakanalliseen Pantheon-temppeliin ja määrännyt hoviarkkitehtinsa suunnittelemaan vastaavanlaisia kirkkoja myös Pohjolaan. Vimpelin kirkon rakaentajana toimi kirkonrakentaja Jacob Riif, jolla kerrotaan oleen esikuvanaan Hämeenlinnan kivinen pyörökirkko. Vimpelin kirkko jäi Riifin viimeiseksi suureksi toteutukseksi ja näin ollen ainoaksi puiseksi pyöreäksi kirkoksi. Vimpelin kirkko on rakennettu 1807 ja vihitty käyttöön 1811. Vimpeli sai oman kirkkonsa viimeisenä Järviseudun seurakunnista.

Vimpelin kirkon alttaritaulun on maalannut hovimaalari R.V. Ekman vuonna 1872. Aiheena on ”Kristus ristillä”. Vanhimmat kirkkoesineet ovat 1800-luvun alkupuolelta. Niihin kuuluvat mm. messukasukka, kynttiläkruunu, hopeinen ehtoolliskalkki ja öylättiastia. Urut saatiin kirkkoon vuonna 1944. Ne ovat Kangasalan urkutehtaan rakentamat, pneumaattiset, 2-sormioiset 15 äänikertaiset, lisäksi kahdella siirtoäänikerralla varustetut urut.

Aktiviteetit
Nähtävyys