Lappajärvi

Lappajärvi – Euroopan suurimman Kraatterijärven rannalla

Noin 3000 asukkaan Lappajärvi on noussut saman nimisen, meteoriitin törmäyksessä syntyneen, järven rannalle. Lappajärven asukasluku moninkertaistuu kesäisin, kun paikkakunnan lähes 1100 kesämökkiä täyttyvät asukkaista. Upeat maisemat ja järven (maakuntajärvi) monipuoliset virkistäytymismahdollisuudet tarjoavat ainutlaatuiset puitteet niin asukkaille kuin lomalaisille ja matkailijoille.

Luonto tarjoaa parastaan

Lappajärvellä on upeat mahdollisuudet nauttia luonnosta sekä maalla että vesistöissä. Mielenkiintoisimmat kohteet löytyvät Lappajärven törmäyskraatterin ympäristöstä ja sen saarista, joissa on myös esillä järven syntyyn liittyvää ainutlaatuista kärnäiitti-kivilajia (maakuntakivi). Lappajärven ympäristö on alavaa ja rantamaisemia hallitsevat pellot, kylät ja maatilat sekä runsas kesämökkiasutus. Nähtävää riittää myös luonnonkauniilla vanhalla rantamaantiellä eli Karvalanraitilla.

Ulkoilua rakastavalle on tarjolla erilaisia luontoreittejä laavuineen sekä reittejä upeissa maisemissa. Lappajärven kautta kulkeva Tervareitti vie melojan viiden erilaisen järven ja usean erilaisen joen monipuolisiin maisemiin. M/S Veannettar kuljettaa Lappajärven aalloille niin ryhmämatkailun kuin reittiliikenteen merkeissä. Talviaikaan Lappajärvi on tunnettu lukuisista pilkkikilpailuista.

Elämyksiä historiasta ja kulttuurista

Kivitipun meteoriittikeskuksessa paljastuvat Lappajärven synnyn salaisuudet 77 miljoonan vuoden takaa. Tietoa järvi- ja talonpoikaishistoriasta tarjoavat kotiseututalo Taavintupa sekä 200-vuotias Lappajärven museotalo, jonka pysyviä näyttelykokonaisuuksia ovat Lappajärven sotaveteraanien perintö, Lappajärven seurakunnan vanha historiahuone sekä kansakoululaitoksen 100-vuotishistoria.

Lappajärven rannalla luonnonkauniissa Halkosaaressa on mahdollisuus hypätä teatterin iloiseen maailmaan ja nauttia kulttuurielämyksiä kesäteatterin merkeissä. Tutustumisen arvoinen on myös Ateljee Tapio Autio, josta löytyvät liuskekivirakennukset reliefeineen, betonipatsaspuisto sekä vaihtuvat kesänäyttelyt. Erilaiset erikoismyymälät tarjoilevat uniikkeja käsityöläisten valmistamia sisustus- ja lahjatavaroita sekä käyttöesineitä.

Tapahtumien täyteinen kesä

Kesäisin Lappajärvi täyttyy lomalaisista, ja heitä hellitään erilaisilla tapahtumilla. Lappajärven markkinat heinäkuussa on kesän suurimpia tapahtumia, lisäksi tarjolla on useita kilpailuja ja leirejä urheilun ja liikunnan parissa. Kesäteatterin lisäksi kulttuurielämyksiä tarjoilee Hotelli Kivitippu lavatanssien ja artistien merkeissä.

Tekemistä aktiivisille liikkujille

Järviseudun Golfseuran 18-väyläinen kenttä Nykälänniemessä kutsuu viheriöilleen pelaamaan. Kenttä koostuu kumpuilevan metsämaaston väylistä sekä puistomaisista väylistä veden äärellä. Saariviheriöille kuljetaan siipirataslautalla. Lappajärveltä löytyvät kentät myös frisbeegolfin ja beach volleyn pelaajille sekä monipuolisesti liikuntapaikkoja niin yksilö- kuin joukkueurheiluun.

http://www.lappajarvi.fi/kunta/kuvapankki/