#höst #sommar #vinter #vår
Aktiviteter och upplevelser, Kultur, Se och upplev, Upplevelser

Biografen Matin-Tupa

Film varje dag. Biografen Matin-Tupa är en 79-årig, stämningsmättad biograf i Ylistaro i Seinäjoki. I Matin-Tupas salong är filmen en förmedlare av känslor och erfarenheter. Den appellerar till förnuftet och sprider kunskap. Den ger tankar och associationer. Det är lätt att ryckas med av filmer. Vardagar kan du välja mellan två filmer, lördagar och söndagar upp till fem filmer. Den moderna visnings- och ljudutrustningen kör igång filmföreställningar mer än 800 gånger per år. På landsbygden är inhemsk film hörnstenen i programmet. Ofta filmer som baseras på det liv man levt. Vid sidan av finländsk filmproduktion visar Matin-Tupa ett brokigt urval av de populäraste utländska filmerna. Cirka 120 filmer har premiär årligen. Matin-Tupa har 201 sittplatser i salongen. Salongen är tillgänglig för alla. Programmet uppdateras varje vecka: www.matin-tupa.fi.

Som alternativ kan du välja en önskefilm åt din grupp. Antingen ur Matin-Tupas programutbud eller bland andra tillgängliga filmer. Vi visar den för din grupp som abonnemangsföreställning på en tid som passar er. Genom en abonnemangsföreställning med introduktion får gruppen ut mer av filmen. Mycket mer. Om du vill kan vi presentera Matin-Tupa och berätta hur fyra generationer har visat film på landsbygden i 79 år.

Abonnemangsföreställningen ”I Ylistaro gjordes…” börjar med att gruppen gör en guidad promenad till Ylistaros gamla centrum. Till kvarter där historien har bevarats med hjälp av film. Abonnemangsfilmer som gjorts i Ylistaro är till exempel Tammisunnuntai 1918 (regi Ilkka Vanne 2017), Ylistaron Halpa-Aitta (regi Anssi Luoma 2014) samt Äitini ja isä (regi Katariina Järvi 2005).

Aktuella, folkliga filmhändelser och -gäster året om: www.matin-tupa.fi

Utställningar med gamla bioaffischer. En gammal filmaffisch i Matin-Tupas biljetthall får tiden att stanna. Där kan du se din egen ungdom. Titanic, Hajen, Den gode, den onde, den fule, Okänd soldat, Kalle Träskalle och Stumpen, Bambi, Borta med vinden. Filmaffischerna lockade publik till bion med löftet att filmen skulle uppfylla alla ens drömmar. Utställningarna byts ut då och då. De berättar om filmens och Matin-Tupas historia, affischerna och deras skapare. Utställningarna består av material från Matin-Tupas arkiv. Där bevaras cirka 30 000 filmaffischer som tryckts i Finland under åren 1914–2020. Utställningen är öppen under biografens öppettider och på beställning.

Matin-Tupas mest kända specialitet är den tre dagar långa filmfestivalen Film och ljus, som arrangerats sedan 2007. Det är en filmhändelse med stor lokal, regional och nationell betydelse – en mötesplats för filmer, filmskapare och publik. Festivalen ger åskådarna en inblick i filmiskt tankesätt. Under tre dagar kan var och en se och på sitt eget sätt analysera spel-, dokumentär- och kortfilmer från Finland, övriga Europa och USA. Alla perspektiv är värdefulla. Festivalfilmerna visar saker som man inte känner till. Festivalens kärna är filmer som handlar om landskapets människor och liv. Stumfilmer får nytt liv med live-ackompanjemang. Festivalen föder idéer. Filmerna och diskussionerna kan komma hela samhället till godo. Filmfestivalen Film och ljus gästas av Finlands mest kända filmregissörer, -producenter, -skådespelare, musiker, filmhistoriker, forskare och författare. Mötena mellan gäster och publik har skapat goda minnesavtryck. Festivalen samarbetar med aktörer inom kultur och film på landskaps- och riksnivå. www.filmiajavaloa.fi