Vindala

Vindala – hjältarnas kommun

Vindala ligger i sjödistriktet i Södra Österbotten, på den östra stranden av en stor kratersjö, och är känt för sin uthålliga, gemenskapsinriktade och företagsamma attityd. Världens bobollshuvudstad, Europas största kratersjö, bollgymnasium, målmedvetenhet och entreprenörsanda.

Vindala kommun med sina knappt 3000 invånare ligger i Södra Österbotten vid stranden av den vackra sjön Lappajärvi, och den lokala sjödistriktsdialekten har en stark ställning i området. Grannkommuner förutom Lappajärvi är Alajärvi, Perho och Vetil. Kommunen tillhör administrativt Järviseutu ekonomiska region, landskapet Södra Österbotten och Västra Finlands län. Området erbjuder en trygg och företagarvänlig miljö för boende och arbete samt goda möjligheter till motion och fritidsaktiviteter.

Sportig och hälsosam livsstil

Idrottsföreningen Vimpelin Veto skördar lagrar i boboll och skidklubben Vimpelin Hiihtoseura erbjuder utmärkta möjligheter till skidsport.

Skidbacken Lakis på åsen Lakeaharju är en välkänd rekreationsplats. Åk längdskidor, åk utför eller kasta frisbeegolf i det vackra landskapet! Härifrån ser du ut över det vidsträckta sydösterbottniska landskapet, så platsen är värd även ett kortare besök. Kommunen är också känd som hemort för Vindala krigsskola, som var en föregångare till Reservofficersskolan. Den lokala historien vårdas på vårt museiområde.

Vindala har många intressanta turistattraktioner för olika smaker. Kratersjön erbjuder många möjligheter till friluftsliv, motion, fritidsaktiviteter eller bara att beundra landskapet. Broschyren Luonto liikuttaa innehåller utflyktsmål, badstränder och vindskydd i sjöområdet.

Historiens vingslag

Vindalas långa historia erbjuder kunskapstörstande många platser att besöka, från krigsminnesmärken till museer och historiska byggnader, till exempel Vindalas unika rundkyrka från 1807. Den första officersskolan i det självständiga Finland, Vindala krigsskola, var belägen i området vid årsskiftet 1917–1918, och verksamheten går vidare på den nuvarande Reservofficersskolan i Fredrikshamn. Eleverna på militärskolan, ”Vimpelin Pojat” (Vindalas söner), spelade en avgörande roll i självständighetskriget, eftersom de bland annat var med om att leda och planera erövringar i Österbotten och nedrustning av ryssarna.

Kommunen är också känd för sin långa historia av kalkbränning och det finns fortfarande ett verksamt kalkbrott i kommunen. I byn Hailapuro i Vindala finns traditionella kalkugnar från 1800-talet, som är de enda i sitt slag i Södra Österbotten och en sällsynt syn i Finland. Den folkliga kalkbränningen var en viktig bisyssla för områdets invånare före den industriella kalktillverkningen.

Värt att se för de sportintresserade är bobollslaget Vimpelin Vetos hembo Saarikenttä, som är omflutet av ån Savonjoki och den enda bobollsstadion i Finland som ligger på en ö. Bobollsmuseet är ett oundvikligt resmål för bobollsälskare. På samma gård ligger även Vindala Skidfabriksmuseum.

Kommunen korsas av stamvägarna 66 och 68, så kommunikationerna är goda. Välkommen till Vindala!