Kommuner

Alajärvi

I Alajärvi möts den sydösterbottniska och centralfinska mentaliteten. Det är ett attraktivt centrum för näringsliv, utbildning och närtjänster. Boende och besökare kan njuta av en trygg, trivsam och arkitektoniskt värdefull miljö mitt i fantastiska sjölandskap och grönområden.

Alavo

Det främsta dragplåstret i Alavo är Finlands populäraste resmål Bröderna Keskinens bybutik i Tuuri. Handelsbyn Tuuri är i sin helhet en unik upplevelse, och utöver den berömda bybutiken finns det närmare hundra högklassiga specialbutiker och tjänsteföretag att utforska. I Tuuri trivs även familjens minsta, som bland annat har tillgång till en underbar Mumin-lekpark.

Förutom shopping kan Tuuri bjuda på ett stort antal evenemang från Miljoona Rock och loppmarknader till karaoketävling och deltävling i VM-cupen i fingerkrok. På evenemangen uppträder hela sommaren Finlands mest lysande stjärnor, från artister till stand up-komiker och youtubare.

Storå

Storå är en företagsam, liten men naggande god kommun med cirka 2 000 invånare, den sydligaste kommunen i Södra Österbotten. I Storå råder en samarbetsvillig, varm och människovänlig atmosfär. Den sociala gemenskapen i Storå brukar beskrivas med ordet ”kökkä”, som betyder att arbeta tillsammans för allas bästa. Att sköta gemensamma angelägenheter tillsammans är en viktig resurs för oss. Den vackra naturen och tryggheten gör Storå till en bra livsmiljö för både kommuninvånare och turister.

Kuortane

På Kuortane Idrottsinstitut kan man röra på sig på många olika sätt både inne och ute. Aktiv sysselsättning och ett lämpligt urval välmåendemätningar hör garanterat till en lyckad semester. Utbudet omfattar bland annat tenniskurser, golf, understödda semestrar samt läger både för barn och vuxna.

Kuortane erbjuder rikliga möjligheter för aktiva motionärer och sportutövare. Det finns alternativ från golf till fiske eller varför inte dykning i dagbrottet i Kaatiala. Även på andra sätt är Kaatiala ett intressant besöksmål. Varphögarna är skattkammare för samlare och stensmyckestillverkare.

Kurikka

Kurikka har flera trevliga naturstigar för utflykter och vandring. Den populära vandringsleden i Jyllinkoski går genom natursköna landskap. Andra vandringsleder är Nuijapolku, Karhunpolku, Korven Jotos, Kurjen kierros och Sällinpolku. I Ylivalli i Jalasjärvi ligger det trolska Pirunpesä, Djävulsnästet, som man en gång i tiden trodde var ett gömställe för djävulen. Det är en eroderad bergsgrotta som påminner om en jättegryta och är hela 23 meter djup. Nära Djävulsnästet finns även ett 21 meter högt utsiktstorn, sommarkafé och raststuga, minnesstaty av Spede Pasanen, en kilometerlång naturstig samt en 7,5 kilometer lång vandringsled med informationstavlor i ett vackert landskap.

Lappajärvi

Lappajärvi har 3 000 invånare och ligger på stranden till sjön med samma namn, som bildades genom ett meteornedslag. Invånarantalet i Lappajärvi mångdubblas på sommaren, när ortens närmare 1 100 sommarstugor fylls med boende. De vackra omgivningarna och de mångsidiga rekreationsmöjligheterna vid sjön (landskapssjö) erbjuder en unik inramning för såväl bofasta som semesterfirare och turister.

Seinäjoki

Seinäjoki är känt för sina många evenemang. Provinssi, som arrangerats ända sedan 1979, är en av de största rockmusikfestivalerna i Finland. Den tre dagar långa festivalen lockar tiotusentals besökare till staden i juni. Och juli är en enda stor fest. Under tangomarknaden pulserar Seinäjoki av stora känslor och upplevelser, och stämningen kan avnjutas både på logdanser, konserter, framträdanden av stora artister och danstävlingar. Vauhtiajot Race & Rock Festival är en lagom blandning av motorsport och musik. Evenemanget är uppdelat på tre glada kvällar med artistuppträdanden på gatorna och två fartfyllda dagar på racingbanan. Solar Sound är en stadsfestival med urban och elektronisk musik som arrangeras i augusti och skapar en helt unik stämning.

Soini

Soini är en kommun med storartad natur och fantastiska utflyktsleder i ett landskap som förutom myrar, sjöar och mäktiga åsar även kan stoltsera med Södra Österbottens högsta punkt Raitamäki. I Soini kan turisterna ta del av färgrika berättelser, traditioner, naturmystik och upplevelser året om. Tack vare sitt höga läge är Soini även en utmärkt plats för vinterturism och skidåkning.