Vimpeli

Vimpeli – sankareiden kunta

Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla, suuren kraatterijärven itärannalla sijaitseva Vimpeli on tunnettu sisukkaasta, yhteisöllisestä ja yritteliäästä asenteestaan. Pesäpallon maailman pääkaupunki, Euroopan suurin kraatterijärvi, palloilulukio, periksiantamattomuutta ja yrittelijäisyyttä.

Vajaan 3000 asukkaan Vimpelin kunta sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla, kauniin Lappajärven rannalla ja alueella puhutaankin vahvasti Järviseudun murretta. Muita naapurikuntia Lappajärven lisäksi ovat Alajärvi, Perho ja Veteli. Kunta kuuluu hallinnollisesti Järviseudun seutukuntaan, Etelä-Pohjanmaan maakuntaan ja Länsi-Suomen lääniin. Alue tarjoaa asukkailleen turvallisen ja yrittäjähenkisen ympäristön asumiseen ja työntekoon sekä hyvät liikunta- ja harrastusmahdollisuudet.

Urheilullinen elämäntyyli vahvasti läsnä

Urheiluseura Vimpelin Veto niittää mainetta pesäpallossa ja Vimpelin Hiihtoseura tarjoaa oivat mahdollisuudet harrastamiseen.

Lakeaharjulla sijaitseva laskettelurinne Lakis on tunnettu virkistyspaikka. Hiihdä, laskettele tai heitä frisbeegolfia kauniissa maisemissa! Täältä näet laakeat eteläpohjalaiset maisemat, joten paikka on pienenkin vierailun arvoinen. Kunta tunnetaan myös Reserviupseerikoulun edeltäjän, Vimpelin Sotakoulun kotipaikkana. Paikallista historiaa vaalitaan museoalueellamme.

Vimpelistä löytyy monia kiinnostavia matkailukohteita moneen makuun. Kraatterijärvi tarjoaa useita mahdollisuuksia esimerkiksi retkeilyyn, liikkumiseen, vapaa-aikaan taikka pelkästään maisemien ihailuun. Luonto liikuttaa -esitteestä löytyy Järviseudun retkeilykohteet, uimarannat sekä laavut.

Historian havinaa

Vimpelin pitkä historia tarjoaa tiedonjanoisille useita tutustumisen kohteita sodan muistomerkeistä museoihin ja historiallisiin rakennuksiin, kuten ainutlaatuinen Vimpelin pyöreä kirkko vuodelta 1807. Alueella sijaitsi itsenäisen Suomen ensimmäinen upseerikoulu, Vimpelin Sotakoulu, vuodenvaihteessa 1917-1918, jonka aloittamaa työtä jatkaa nykyinen Reserviupseerikoulu Haminassa. Sotakoulun kurssilaiset, ”Vimpelin Pojat”, olivat ratkaisevassa asemassa vapaussodassa, sillä he olivat mukana muun muassa johtamassa ja suunnittelemassa Pohjanmaan valtauksia ja venäläisten aseistariisumisia.

Kunta tunnetaan myös pitkästä kalkinpolton historiasta ja kunnassa sijaitsee käytössä oleva kalkkilouhos vielä tänäkin päivänä. Vimpelin Hallapurolla sijaitsee 1800-luvulla rakennettuja perinteisiä kalkkiuuneja, jotka ovat Etelä-Pohjanmaalla ainoita laatuaan ja harvinainen näky enää Suomessa. Kansanomainen kalkinpoltto oli merkittävä sivuelinkeino alueen asukkaille ennen teollista kalkinpolttoa.

Urheilusta kiinnostuneille näkemisen arvoista on Vimpelin Vedon kotipesä, Savonjoen ympäröimä Saarikenttä, joka on Suomen ainoa saaressa sijaitseva pesäpallostadion. Pesäpallomuseo onkin ohittamaton kohde pesäpallon ystävälle. Samassa pihapiirissä sijaitsee myös Vimpelin Suksitehdasmuseo.

Kunta sijaitsee Kantateiden 66 ja 68 risteyskohdissa, joten liikenneyhteydet ovat hyvät. Tervetuloa Vimpeliin!