#kesä #kevät #syksy #talvi
Näe ja koe, Patikointi

Kalliomaanpolku-Piispanpolku

Polku kulkee Simpsiön kvartsiittikalliovuoren rinteillä, jonka luonto ja lajisto poikkeavat alueen tavanomaisesta metsäluonnosta. Reitin alku- ja loppuosa kiemurtelevat lehtojensuojelualueen läpi. Luontotaulut kertovat upeita tarinoitaan esimerkiksi siitä, miten monta verkonkutojaa voi löytyä yhden hehtaarin alalta, miten metsäluonnon ilmanpuhtautta voi havainnoida, mikä on entisaikoina edistänyt maidon säilyvyyttä tai mikä pelottava asia oli Simpsiössä täyttä totta vielä 1700-luvulla. Polun varrelta löytyy useita levähdyspaikkoja.

Reitin alkuun

 • Lähtöpiste 1
  Simpsiön rinnekeskuksen alaparkkipaikka
  Karhunmäentie 230 -> Simpsiönrinteentie 28
  62100 Lapua
  Luonto-Simpsiö -kyltit opastavat Simpsiönrinteentieltä lähtöpisteeseen, joka sijaitsee Rinnekeskuksen parkkipaikan kaukaisimmassa nurkassa. Koordinaatit: N62 57.324 E22 56.344
 • Lähtöpiste 2
  Hiihtomajan parkkipaikka
  Urheilumajantie 28, 62100 Lapua
  Luonto-Simpsiö -viitta opastaa parkkipaikalta vaihtoeh-toiseen lähtöpisteeseen , joka sijaitsee hiihtomajarakennukseen nousevan pihatien päässä, laavun ja levähdyspaikan takana. Koordinaatit: N62 57.775 E22 58.473

Reittikuvaus

Reitti kulkee koko ajan Simpsiönvuoren rinteillä, jonka luonto ja lajisto poikkeavat alueen muusta metsäluonnosta. Polku kulkee vaihtelevassa maastossa metsäpolkuja, metsäteitä, kallioita, kuntopolkuja ja pitkospuita pitkin. Reitin risteykset on merkitty selkeillä puisilla viitoilla. Tärkeimmissä risteyksissä on pienet reittikartat. Reitin varrella on puupaaluja, joissa on keltainen (Kalliomaan-polku) tai punainen (Piispanpolku) salmiakkikuvio. Paalut ovat pääosin hyväkuntoisia ja riittävän tiheässä. Reitillä on runsaasti opastauluja paikallisista tarinoista, perinteestä ja luonnosta. Reitillä on useita levähdyspenkkejä ja kolme laavua.

Vaativuus

Reitti erottuu hyvin maastosta. Juuret ja kivet ovat nousseet paikoin pintaan, mikä vaatii hieman tarkkaavaisuutta. Keskivaativa reitti sopii monenlaisille liikkujille. Reitillä on korkeusvaihtelua ja myös jyrkempiä kohtia (<35%), jotka kuitenkin saa kuljetuksi turvallisesti hitaasti etenemällä.

Hyvä tietää

Reitillä on paikoin kivikkoinen ja epätasainen maasto, joten jalkineeksi kannattaa valita tukevat vaelluskengät. Sade- ja pakkassäällä pitkospuut ja kalliot ovat liukkaita. Reitistä on helppo valita sopivan mittainen osuus käveltäväksi. Jos haluaa kiertää hieman lyhyemmän rengasreitin, voi Kalliomaanpolulta siirtyä Piispanpolulle jo Rytilammen kohdalla, jolloin reitille tulee pituutta 5 km. Isohko Fröökynä-laavu, jossa on polttopuut ja käymälä, on hieman sivussa reitin pääuralta ja noin 100 m päässä Piispanpolulta. Laavulta on noin 700 m Simpsiön näkö-tornille, joka ei ole osa reittiä. Alueella toteutetaan ros-katonta retkeilyä eli jokainen retkeilijät vie roskansa pois. Luonnonsuojelualueella lemmikit on pidettävä kytkettynä. Matkapuhelimen kuuluvuus on pääosin hyvä. Reitiltä on yhteys Tohnipolkuun (6,3 km), joka johtaa Simpsiön Wanhaan Karhunmäkeen.

Aktiviteetit
Outdoor