#höst #sommar #vinter #vår
Attraktioner, Se och upplev

Kurikka kyrka

Kurikka kyrka stod färdig 1847, som det står skrivet på kyrktaket: “Under kejsar Nicolai I:s tid byggdes detta Herrens Hus år 1847. Av Erik Kuorikoski.” Den kände kyrkobyggaren Erik Kuorikoski byggde kyrkan efter ritningar som godkänts av Carl Ludwig Engel. Kyrkan renoverades ut- och invändigt mellan 1987 och 1990, då den målades om i de ursprungliga färgerna. Idag har kyrkan sittplatser för 900 personer.

Kyrkan vilar på en tjock lerbädd. Grunden är en flytgrund, det vill säga under grundvattnet finns rikligt med horisontellt lagt trävirke, på vilket den synliga sockeln är byggd. Väggarna är av bränt tegel och takdelen är av trä.

Altartavlan i Kurikka kyrka är i två delar: ämnet är Jesu korsfästelse och förrättandet av nattvarden. Målaren Johan Sacarius Blacstadius från Stockholm målade altartavlan 1857. Det norra korset har en altartavla från den tidigare kyrkan och dess upphovsman är okänd. På samma plats finns även en predikstol, ljuskronor och lampetter från den tidigare kyrkan. I kyrkans förhall finns en doptavla från 2012 som är gjord av Inga Pyy.

Orgeln byggdes av Kangasala orgelfabrik 1965. Den har 36 register, varav 9 är placerade på orgelläktarens balustrad som ryggpositiv.

Kurikka kyrka renoverades 2011. I bakre delen av kyrkan byggdes en kammare för söndagsskola och bröllopspar. Samtidigt byggdes även en handikapptoalett med godkända mått.

Klockstapel

Klockstapeln är byggd 1794. Den är ritad av Salomon Köhlström, alias Köykkä, kyrkobyggare från Jalasjärvi. Stapeln har två klockor, varav den äldsta är från 1704. En fattigbössa för insamling av pengar till diakoniarbete har en egen plats framför klockstapeln. Idag fungerar klockstapeln som bårhus.

Aktiviteter
Attraktion