Kurikka

Kurikka – en företagarstad i naturens sköte

Jättegrytor och utflykter på naturstigar

Kurikka har flera trevliga naturstigar för utflykter och vandring. Den populära vandringsleden i Jyllinkoski går genom natursköna landskap. Andra vandringsleder är Nuijapolku, Karhunpolku, Korven Jotos, Kurjen kierros och Sällinpolku. I Ylivalli i Jalasjärvi ligger det trolska Pirunpesä, Djävulsnästet, som man en gång i tiden trodde var ett gömställe för djävulen. Det är en eroderad bergsgrotta som påminner om en jättegryta och är hela 23 meter djup. Nära Djävulsnästet finns även ett 21 meter högt utsiktstorn, sommarkafé och raststuga, minnesstaty av Spede Pasanen, en kilometerlång naturstig samt en 7,5 kilometer lång vandringsled med informationstavlor i ett vackert landskap.

Historiens vingslag och lokala traditioner

I museerna i Kurikka, Jalasjärvi och Jurva kan du studera historiska föremål från orten, bruksföremål från jordbrukssamhället och lokala hantverks- och handarbetstraditioner. I Jurva finns även ett snickerimuseum, som är det enda museet i Finland som specialiserat sig på möbelsnickeriarbete.

På Kurikka museum kan du lära känna den kände folklivsforskaren professor Samuli Paulaharju och bröllopsspelmannen och dragspelstillverkaren Sameli Elomaa och bekanta dig med deras liv och arbete.

På elverksmuseet i Jyllinkoski, några minuter med bil från Kurikka centrum, kan du se den imponerande kraftverksdammen och studera hur elproduktionen gick till förr i världen. Där finns även ett informativt museum som har en stor samling teknologi från olika tidsperioder, bland annat radioapparater och mobiltelefoner.

Avslappnad samvaro, rytmer och massor av evenemang

I Kurikka arrangeras varje år ett stort antal evenemang. Vår och höst arrangeras en Ilsut-festival i övertryckshallen i Jalasjärvi som inledning till festivalsäsongen i Kurikka. Kärleksfestivalen Haku Päällä äger rum i Kurikka centrum och bjuder på en omväxlande palett av musik, festivalstämning och evenemang för alla åldrar. I mitten av augusti arrangeras Jalaspop, en ny festival i Jalasjärvi. Rytmiraide-festivalen i slutet av sommaren är en avspänd och glad musikfestival som äger rum i den idylliska miljön i Wanha Asema, Kurikkas gamla järnvägsstation.

Andra årliga arrangemang är bland annat torgkvällar med olika program, spelmansträffen Matti Viitalan soitot, hästsimtävling, e-sportsevenemanget QrikkaLan, marknader i Kurikka, Jalasjärvi och Jurva samt många andra idrotts- och musikevenemang året om.

Fartens tjusning och andra aktiviteter

Den som vill uppleva riktigt höga farter kan bege sig till motorbanan Botniaring i Jurva eller Murtoharju motorbana i Jalasjärvi. Båda motorbanorna arrangerar flera högklassiga tävlingar varje sommar.

Kiuaskallio friluftscenter i Jalasjärvi erbjuder mångsidiga möjligheter till motion och friluftsliv. I sportcentret finns en idrottsplats, utförsåkningsbacke, skid-, orienterings-, motions- och terränglöpningsspår, idrottshall, tennisplaner, frisbeegolfbana, skjutbana och rullskidbana.

Idrottsparken i Kurikka centrum erbjuder joggning och motion på stranden till Kyro älv. På samma område finns även en friidrottsplan, bobollsplan, beach volley-plan, tennisbanor, frisbeegolfbana och utomhusgym. Vintertid spolas bland annat en skridskobana på området. Bredvid ishallen i Kurikka finns en alldeles ny Pump Track-bana, som är den första av sitt slag i Södra Österbotten.

Dansakrobatik och gruppidrott är viktiga delar av Kurikkabornas fritidsaktiviteter. Eira Nevanpääs konstmotionsskola erbjuder möjligheter att bland annat utöva cirkusakrobatik.  Kurikan Ryhtis cheerleadingsektion erbjuder gruppidrott på tävlings- och hobbynivå.

På sommaren kan du simma i friluftsbassänger i tre byar i Jurva. Friluftsbaden i Niemenkylä, Sarvijoki och Närvijoki är absolut värda att besöka, och de passar även mycket bra för barnfamiljer. För utövare av frisbeegolf är Jurva en idealisk plats. I det vackra och omväxlande landskapet vid sjön Säläisjärvi finns en fullängds 18-håls frisbeegolfbana. Vintertid är Jurva känt för sina utmärkta skidspår och sitt skidskyttestadion. Skidsäsongen börjar tidigare i Jurva än på andra håll eftersom man gör en bana av den första snön med snökanon.

Kommunen

Kurikka är en stad med 22 000 invånare och med starka rötter i jordbruket och naturen. Traditionerna av företagande och samarbete lever starkt vidare. Nuvarande Kurikka kommun har bildats genom en sammanslagning av kommunerna i Kurikka-, Jurva- och Jalasjärviområdet. Det stora området skapar ett mångskiftande och rikt utbud både för boende och turister. I Kurikka finns mycket att göra och se för hela familjen både i form av natur, kultur och evenemang.

Kurikka: Se och uppleva