#höst #sommar #vinter #vår
Attraktioner, Kultur, Museer och utställningar, Se och upplev

Nelimarkkamuseet

Nelimarkkamuseet i Alajärvi invigdes 1965. Museet är grundat av konstnären och professorn Eero Nelimarkka (1891–1977) och ritat av hans vän arkitekten Hilding Ekelund. Museet ägs numera av Alajärvi stad.

Stiftelsen Eero Nelimarkkas fond spelar fortfarande en viktig roll som stödjare av museets verksamhet. Förutom att presentera och forska om Eero Nelimarkkas konst har museet till uppgift att göra den österbottniska konsten känd.

Nelimarkkamuseet ordnar utställningar, workshops och evenemang för alla åldrar. Från och med mitten av 1980-talet driver museet ett internationellt konstnärsresidens.

Sommartid kan man njuta av kaffe och en Nelimarkkabakelse i det ljust inredda Cafe de Nelimarkka eller handla året om i museibutiken Neljän markan putiikki. På museet kan man också boka en skräddarsydd guidad visning eller en workshop för sin grupp.

En viktig del av museets verksamhet är Villa Nelimarkka med Nelimarkkaresidenset som ligger i närheten av museet. Dessutom förvaltar museet Villa Väinölä, ritat av Alvar Aalto, i Alajärvi centrum.

Aktiviteter
Attraktion
För grupper
Hantverks- och specialbutik
Kaféer
Museer och utställningar