#kesä #kevät #syksy #talvi
Näe ja koe, Patikointi

Katikankanjoni

Katikankanjoni sijoittuu Hyypänjokilaakson valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen latvoille. Katikankanjonin poikkeukselliset maisemat yllättävät ja ihastuttavat. Tasaisten maiseminen keskellä aukeaa syvä kanjoni ja kapeat harjanteet. Varjoisan kuusikon keskellä virtaa ajoittain kuohuva luoma. Katikankanjoni on taianomaisen kaunis ja jylhä paikka koettavaksi vuodenajasta riippumatta. Kanjonin pohjalla kulkiessa on vaikea uskoa olevansa Etelä-Pohjanmaalla. Jyrkät rinteet laskeutuvat paikoin lähes pystysuorina liki parikymmentä metriä purolaakson pohjalle.

Reitin alkuun

Lähtöpiste
Katikankanjonin pysäköintialue
Kiviluomantie 461, 61950 Juonikylä (Kauhajoki)
Koordinaatit: (WGS84) N62° 14.36163′ E22° 19.42320′
Pysäköintipaikalle on viitoitus.

Reittikuvaus

2,0 km mittainen reitti kulkee Katikankanjonin rinteillä ja purolaakson pohjalla. Reitin pohjaa on tasoitettu, mutta reitillä on muutama hyvin jyrkkä rinne. Rinteisiin on rakennettu portaita vuonna 2020. Reitti kulkee kuivassa kangasmaastossa ja muutaman kostean kohdan yli vievät pitkospuut. Katikanluoman reitti ylittää tukevia siltoja pitkin. Reitti on merkitty punaisilla kuitunauhoilla ja selkeät reittiurat viitoittavat tietä. Reitillä on laavu näköalapaikalla. Laavulle voi oikaista suoraan parkkipaikalta tasaista tietä pitkin (n. 300 m). Reitti parkkipaikalta laavulle on esteetön, ja laavulta näkee kanjoniin ja rinnettä voi laskeutua portaita pitkin.

Lue blogikirjoitus retkestämme Katikankanjonille ja muihin alueen päiväretkikohteisiin!

Vaativuus

Lyhyehkö, mutta maisemaltaan yllättävä ja fyysisesti vaativa reitti sopii päiväretkikohteeksi kaikille hyväkuntoisille liikkujille. Reitti sopii haastavuudestaan huolimatta myös lapsille ja nuorille, mikäli fyysinen kunto ei aseta esteitä. Paikoin esiin tulleet puunjuuret hidastavat liikkumista, muutoin reitti kulkee tasaisilla urilla.

Hyvä tietää

Sade- tai pakkaskelillä reitti voi olla paikoin liukas ja jyrkimmät rinteet haasteellisia. Liukkaalla kelillä voi valita vaihtoehtoisia reittejä. Reitti on kuljettavissa ensisijaisesti lumettomaan aikaan. Talvella maastossa voi kulkea lumikengillä. Luonnonsuojelualueella lemmikit on pidettävä kytkettynä. Kansallispuiston alueella toteutetaan roskatonta retkeilyä eli jokainen retkeilijä vie roskansa pois.

Ympäristö

Katikankanjoni on muodostunut tasaiseen, hienoaineksiseen kankaaseen virtaavan veden uurtamana. Katikankanjoni täydentää Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuiston maisemia. Samaan tapaan syntyneitä purouomia ja notkoja on lähiseudulla runsaasti, mutta Katikassa kanjoni on jylhyydessään ja tunnelmassaan omaa luokkaansa.

Katikankanjonissa kasvaa rehevää kuusikkoa, joka on saanut olla pitkään hakkuiden ulkopuolella. Niinpä varjoisassa kanjonissa on runsaasti lahopuuta, joka tarjoaa elinmahdollisuuksia erilaisille lahottajille sekä lahopuussa eläville kääville, sienille ja monenlaisille hyönteisille. Myös sammallajisto on monipuolinen. Linnuista tyypillisiä ovat peukaloinen ja metso, vaativimmista lajeista kanjonissa on tavattu esimerkiksi pikkusieppo ja idänuunilintu.

Katikanluomassa elää elinvoimainen purotaimenkanta, jota myös saukot käyvät tutkimassa. Katikankanjonin lähimaisemiin kuuluu kiinteästi myös harjulajisto. Harjulajeista alueella kasvaa esimerkiksi keltalieko ja kangasajuruoho. Kolmentuulenlakki on reitin varrella oleva paikallisten hyvin tuntema nähtävyys, jonka ympärille kietoutuvat kolmen luoman uurtamat syvät kanjonit.

Mielenkiintoista tietoa reitistä

Katikankanjonin maisemissa kohtaavat Katikanluoma, Hosioja sekä Kauhajärveltä alkunsa saava Kyrönjoen latvaluoma. Joet ovat olleet tärkeitä liikkumisreittejä ja jokivarret ovat tarjonneet asuinsijan alueelle asettuneille ihmisille. Katikankanjonin jyrkimmän kosken kivikossa voi nähdä vielä hirsiä paikalla sijainneesta myllystä. Myllylle tuli tiepohja kanjoniin laskeutuvia hieman loivempia notkoja myöden. Tien paikka näkyy maisemassa edelleen, kun osaa katsoa tarkasti.

Katikankanjoni on osa Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistoa. Katikanluoma Kauhanevan länsilaidalta ja luomanvarsi liitettiin lähes kokonaan osaksi kansallispuistoa vuonna 2010. Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto on eteläisen suoluonnon helmi, erämainen lintukeidas Kyrönkankaan keskiaikaisen tien varrella.

Aktiviteetit
Outdoor