#kesä #kevät #syksy

Kyrönjoki Roadtrip

Isojoki – Kauhava – Kurikka – Ilmajoki – Seinäjoki – Isokyrö – Vähäkyrö

Kyrönjoki virtaa halki Etelä-Pohjanmaan. Sen viljelylakeudet on valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista. Tämä reitti lähtee Isojoen Lauhanvuoren kansallispuistosta ja kulkee halki hyvin tyypillisen eteläpohjalaisen maiseman päättyen Vähänkyrön kirkolle. Joki jatkaa vielä matkaa Vaasaan ja merelle saakka.

Reitti kulkee isojen peltoaukeidenhalki, seuraten välillä hyvinkin lähelläjokea, välillä kadottaen sen peltojentai metsän taakse. Reitin toinen pää on Lauhanvuoren kansallispuistossa, jonka kangasmetsän läpi kulkee hyvä hiekkatie. Siellä kannattaa tutustua mm.kivijataan ja Spitaalijärveen sekä lähistöltä löytyvään Katikankanjoniin, joka on todellinen elämys muuten niin tasaisessa luonnossamme. Se on veden uurtama, paikoin 20 metriä syvä rotko Kauhajoen Hyypässä, tarkemmin Kirveskylässä. Katikankanjonin on uurtanut paksuun hienohiekkakerrokseen Kauhanevan–Pohjankankaan kansallispuiston länsiosasta alkunsa saava, Kyrönjoen vesistöalueeseen kuuluva Katikanluoma. Täältä löytyy myös Hyypänjokilaakso. Sen kaunis maaseudun viljelymaisema on määritelty valtakunnallisesti arvokkaaksi. Kauniin, avoimen peltomaiseman lisäksi voi Hyypässä ihailla mm. vanhoja pohjalaistalojen rakennusryhmiä. Vanhimmat rakennukset ovat pääasiassa 1800- luvulta ja 1900-luvun alusta.

Reittimme, kuten jokikin, kulkee Kauhajoen, Kurikan, Ilmajoen, Ylistaron ja Isonkyrön keskustojen halki. Reitiltä löytyy mielenkiintoisia isompia ja pienempiä historiallisia nähtävyyksiä. Mm. Kauhajoelta löytyy Eduskuntamuseo. Kurikassa taas on Kusikivi; kivi, jonka taakse Suomen vierailullaanTurusta Kurikan kautta Kyrönkankaan kesätietä pitkin Vaasaan matkannut Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik perimätiedon mukaan pysähtyi 18.7.1752 tarpeilleen. Ilmajoki on historian myötä ollut alueen suuri emäpitäjä, josta löytyy runsaasti mielenkiintoista historiaa Nuijasodasta lähtien. Ylistarossa taas on Komia kirkko, yksi Suomen suurimmista. Naapurista löytyy Isonkyrön vanha kirkko, joka on 1500-luvulta.