#kesä #kevät #syksy

Kauhavaa sillalta sillalle -pyöräilyreitti

Kauhavaa sillalta sillalle -reitti esittelee perinteistä eteläpohjalaista lakeusmaisemaa ja kulkee maalaiskaupungin halki, jossa on palvelutarjontaa. Jokimaisemia pääsee ihailemaan usealta erilaiselta sillalta, joista jokaiselle kannattaa poiketa. Kauhavanjoen sillalta sillalle, Ämpin sillalta Jylhän sillalle ja takaisin pyöräillen, reitin pituudeksi tulee kaikkiaan noin kolmenkymmentä kilometriä. Muita Kauhavanjoen ylittäviä siltoja on tällä välillä kaikkiaan seitsemän, joten voit valita sopivan mittaisen reitin vapaasti poikkeamalla sillalta toiselle oman mielesi mukaan. Reitillä voi poiketa myös Iisakin Jussin tuvalla Kosolassa tai puukko- ja tekstiilimuseossa kirjaston kupeessa. Kahville voi pysähtyä vaikkapa Pelipaikassa, syömään Hela Ravintolassa tai piipahtaa tutustumaan muihin Kauhavan ydinkeskustan palveluihin.

Reitin alkuun

Lähtöpiste 1
Ämpin silta, Kauhava
Silta sijaitsee Alajokitien päässä, Kauhavan keskustasta länteen. Ämpin silta on merkitty Google mapsiin. Koordinaatit: 63°04’49.7″N 22°53’33.5″E

Reittikuvaus

Reitti on pääosin päällystettyä tietä. Ämpin sillalta Kauhavan keskustaan johtava uusi tie on 2,2 km matkalta vielä päällystämättä. Keskustan puolella pyörätietä on Kosolan koululta aina Jylhään saakka, jonka jälkeen matka jatkuu joen toisella puolen takaisin Pernaata kohden mutkaisena, mutta hyväkuntoisena pikitienä, josta vain kirkkosillan jälkeen noin 1,5 km osuus on varustettu pyörätiellä. Ämpin sillalta lähdettäessä on seuraavana Pernaan silta, jonka lähistöltä löytyy Pernaan koulu ja sen pihamaalta kyläyhdistyksen nuotiokota. Hemmingin sillan kohdassa on Pelipaikka-kahvio oheispalveluineen, ja Kosolassa voi vierailla Iisakin Jussin tuvalla. Tällä puolen jokea reitin varrella, Lauttamuksen ja kirkonkylän (Pukkilan) kohdalla, sijaitsevat Kauhavan keskeiset kaupalliset ja muut palvelut elokuvateatterista ravintoloihin, kirjastoon sekä puukko- ja tekstiilimuseoon, kirkkoon ja terveyskeskukseen. Toisella puolen jokea matka taittuu valtaosin maantietä pitkin kaunista maalaismaisemaa halkoen. Täällä voi poiketa myös Kauhavan kahdelle hautausmaalle tai tehdä lenkin Ojutjärven rantaan Ruotsalan kylään.

Sillat

Sillat kulkusuuntaisessa järjestyksessä Ämpin sillalta Jylhän sillalle:

  1. Ämpin silta
  2. Pernaan silta
  3. Hemmingin silta
  4. Lusan silta
  5. Rautasilta
  6. Etelärannan silta
  7. Yrkkärin silta
  8. Kirkkosilta
  9. Jylhän silta.

Vaativuus

Reitti sopii päiväretkikohteeksi kaikenkuntoisille pyöräilijöille. Reitin pituuden voi valita oman kunnon mukaan.

Hyvä tietää

Kaikki sillat eivät ole suoraan reitin varrella vaan niille täytyy erikseen poiketa. Muistathan huolehtia turvallisuudesta: käytä pyöräilykypärää, noudata liikennesääntöjä ja tarkkaile liikennettä. Kauhavalla ei ole polkupyörien vuokrausta. Jos tuot pyöräsi auton kyydissä, voit pysäköidä autosi esim. kirkon parkkipaikalle ja lähteä siitä kiertämään reittiä joko Jylhän tai Ämpin suuntaan.

Yhteystiedot
Paikkakunta
Aktiviteetit
Pyöräily