Kauhava

Kauhava – Suomen huvittavin matkailukaupunki

Elämysten Kauhava on Suomen huvittavin matkailukaupunki, jonka huippukohteissa viihtyy koko perhe. Täällä jokainen asukas, yritys tai matkailija saa olla juuri sen kokoinen kuin huvittaa. Ylpeästi oma itsensä.

Lakeuden maisemista, häjyistä, Härmän Kylpylästä ja elämyspuisto PowerParkista tunnettu Kauhava on viihtyisä ja luonnonläheinen kaupunki. Neljästä kunnasta eli Alahärmästä, Kauhavasta, Kortesjärvestä ja Ylihärmästä muodostuva Kauhavan kaupunki on asukasmäärältään Etelä-Pohjanmaan kolmanneksi suurin. 16 000 asukkaan kaupunki on myös Etelä-Pohjanmaan teollisuuden keskus. Kaupunki on tunnettu korkeaa teknologiaa hyödyntävästä metalli- ja puutuoteteollisuudestaan, monipuolisesta matkailuyrittäjyydestä sekä runsaasta maataloustuotannosta.

Tekemistä ja tapahtumia joka makuun

PowerPark on Kauhavan ehdoton vetonaula. Yli 100 hehtaarin elämyspuistoon kuuluvat muun muassa huvipuisto, sisä- ja ulkokartingradat, hevostallit, 5D-elokuvateatteri sekä ravintoloita, majoituspalveluja sekä myymälöitä. Härmän Kylpylä kutsuu viihtymään ja rentoutumaan upeissa puitteissa.

Kauhavan kesään kuuluu monenlaisia suuria yleisötapahtumia, kuten Nordic King raviurheilun suurkilpailu, maailman suurimmat Juhannustanssit, Puukko- ja käsityöfestivaalit, Härmäläiset Häjyylyt, Power Truck -Show, Wanhanajan Lentopäivät sekä Tractor Pulling-kisat. Kauhava houkuttelee myös autourhelun ystäviä lukuisine ralli- ja kiihdytyskisoineen.

Iloa ja elämyksiä luonnosta

Keskustaajamien ulkopuolella Kauhavan maisemat ovat perinteistä eteläpohjalaista maaseutua: avaraa lakeutta, jokimaisemaa ja metsämaastoa. Kauhavan alueella sijaitsee useita luonnonkauniita retkeilykohteita ja laavut, kodat sekä grillikatokset ja -majat ovat retkeilijöiden ja ulkonaliikkujien vapaassa käytössä. Mystinen Kirkkopakka muodostuu suurista kivilohkareista, jotka ovat muodostuneet paikalle jääkauden loppuvaiheessa. Kiviröykkiön uumenissa on myös kallioon ulottuvia luolia huoneineen ja käytävineen. Kirkkopakalla on tärkeä merkitys myös Suomen itsenäisyyden ja jääkäriliikkeen syntyyn, sillä vuonna 1916 Kirkkopakalla on pidetty muun muassa härmäläisten jääkärivärvärien salainen kokous.

Liikuntaystävälliseltä Kauhavalta löytyy sopivaa tekemistä kaiken ikäisille ja tasoisille liikkujille ja kuntoilijoille. Lajivalikoimasta löytyvät perinteisten lajien lisäksi muun muassa golf, avantouinti, geokätköily, rantalentopallo sekä frisbeegolf. Lakeuden Elämyspalvelu vuokraa kanootteja ja järjestää melontaretkiä ja ohjelmaa leireille, polttareihin ja tapahtumiin.

Puukkoja, käsitöitä ja museoita

Kauhavan kulttuurielämään kuuluu runsaasti vuosittaisia tapahtumia sekä monipuolinen museoverkosto. Monipuolista kulttuuri- ja musiikkitarjontaa lastenteatterista yhteislauluiltoihin, taidetyöpajoista klassisen musiikin konsertteihin järjestetään läpi vuoden. Kauhavan 13 erilaista museota kertovat tarinaansa muun muassa jääkäreistä, puukkoista, perinteisistä käsitöistä sekä talonpoikaiskulttuurista. Kauhavan historian tunnetuimpia ryhmiä ovat olleet puukkojunkkarit eli häjyt. Vaikka puukkojunkkareiden aika on jo ohi, ei puukkojen valmistukseen liittyvä vahva käsityöläisperinne ole Kauhavalta kadonnut.

Kauhavan pääkirjaston yhteydessä sijaitsevan taidegalleria Kaaren näyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Juhani Palmun taidegalleria on perustettu Knuuttilanraitille ja talo on entisöity alkuperäiseen asuunsa. Sen pihapiirissä oleva iso kivinavetta ja muut ulkorakennukset on muutettu näyttely- ja ateljeetiloiksi.