#kesä #kevät #syksy #talvi

Legenda -Juha Mieto patsas

Legenda-veistos kuvaa legendaarista kurikkalaista hiihtäjää ja moninkertaista arvokisamitalistia Juha Mietoa. Juha Mieto muistetaan lukuisten olympia- ja MM-mitaleiden lisäksi yhden sadasosasekunnin häviöstään Ruotsin huippuhiihtäjälle Thomas Wassbergille Lake Placidin olympiakisoissa 17.2.1980. Toinen tunnettu tarina liittyy Innsbruckin olympialaisiin vuonna 1976. Siellä Mieto auttoi kilpailijaansa Bill Kochia 50 kilometrin hiihtokilpailussa, jossa Kochilla oli vaikeuksia pitkässä ylämäessä. Mieto auttoi Kochia työntämällä selästä sen aikaa, että tämä sai voimansa kerättyä.

Mieto sai vuonna 1985 arvostetun CIFP:n (Comite International pour le Fair Play) reilun pelin palkinnon. Perusteissa mainittiin Kochin auttaminen ja Lake Placidin sadasosatappio, jonka jälkeen Juha Mieto oli ensimmäisenä onnittelemassa kilpailun voittanutta Thomas Wassbergia. Miedosta puhuttaessa muistetaan usein myös Falunin hiihdon MM-kilpailut vuonna 1974. Siellä Mieto hiihti 30 kilometrin kisan suosikkiolosuhteissaan eli vesikelillä, mutta hävisi puusuksillaan Ruotsin Thomas Magnussonille, jolla oli allaan uudenaikaiset lasikuitusukset.

Juha Mieto on hiihtäjäuransa jälkeen toiminut muun muassa Suomen eduskunnassa kansanedustajana.

Hiihtäjäveistoksen on suunnitellut kuvanveistäjä Pekka Jylhä. Lähtökohtana ja mallina on kuva Juha Miedosta vuoden 1978 Lahden MM-kisoista 50 kilometrin matkalta. Metsä ja latu tekivät Miedosta sankarin ja koulivat hänestä voimakkaan persoonan. Veistos on yhteensä neljä metriä korkea. Sen sisältäpäin valaistu alaosa on metsänvihreäksi maalattua ruostumatonta terästä ja yläosa hiottua pronssia.

Aktiviteetit
Nähtävyys