Kurikka

Kurikka – Yrittäjien kaupunki luonnon helmassa

Kurkistus Pirunpesään, retkeilyä luontopoluilla

Kurikassa on useita mukavia luontopolkuja retkeilyyn ja patikoimiseen. Suosittu Jyllinkosken lehtomaastossa kulkeva reitti vie luonnonkauniisiin maisemiin. Patikoimaan voi suunnata myös vaikkapa Nuijapolulle, Karhunpolulle, Korven Jotokselle, Kurjen kierrokselle tai Sällinpolulle. Jalasjärven Ylivallissa sijaitsee taianomainen Pirunpesä, jonka aikoinaan uskottiin olevan pirun piilottelupaikka. Hiidenkirnua muistuttavan rapaumaonkalon syvyys on jopa 23 metriä. Pirunpesän läheisyydestä löytyy myös 21 metrinen näkötorni, kesäkahvila sekä kota, Speden muistopatsas, kilometrin pituinen luontopolku sekä opastettu 7,5 kilometrin mittainen vaellusreitti kauniissa maisemissa. Voit lukea lisää Pirunpesästä blogistamme.

Historian havinaa ja paikallisia perinteitä Kurikassa

Kurikan, Jalasjärven ja Jurvan museossa pääsee tutustumaan paikkakunnan historiallisiin esineisiin, maatalousyhteisön käyttöesineisiin sekä paikallisten naisten ja miesten käsityöperinteisiin. Jurvasta löytyy myös puuseppämuseo, joka on Suomen ainut huonekalupuuseppätyöhön erikoistunut museo.

Lisäksi Kurikan museossa pääset tutustumaan kansanperinteen kerääjänä tunnetun, professori Samuli Paulaharjun sekä hääpelimanni ja harmonikanvalmistaja Sameli Elomaan elämäntöistä.

Jyllinkosken Sähkölaitosmuseo muutaman minuutin ajomatkan päässä Kurikan keskustasta tarjoaa mahdollisuuden tutustua upeaan patoalueeseen ja entisajan sähköntuotantoon. Lisäksi alueelta löytyy informaatiomuseo, jossa on esillä suuri kokoelma eri aikakausien teknologiaa, mm. radioita ja matkapuhelimia. Voit lukea lisää sähkölaitosmuseosta sivuiltamme.

Rentoa yhdessäoloa, rytmejä ja lukuisia muita tapahtumia

Kurikassa järjestetään vuosittain lukuisia tapahtumia. Keväisin ja syksyisin Jalasjärven kuplahallilla järjestetään Ilsut, jotka aloittavat Kurikan festivaalikauden. Heinäkuussa Haku Päällä –rakkausfestivaali tuo Kurikan keskustaan monipuolisen kattauksen musiikkia, festivaalitunnelmaa ja tapahtumia kaikenikäisille. Elokuun puolessa välissä Jalasjärvellä järjestetään uusi festivaali Jalaspop. Loppukesästä järjestettävä Rytmiraide-festivaali on rento ja hyväntuulinen musiikkifestivaali Kurikan Wanhan Aseman idyllisessä miljöössä.

Muita vuosittaisia tapahtumia ovat muun muassa erilaista ohjelmaa sisältävät kesätori-illat, Matti Viitalan soitot, hevosuittokisat, e-sports tapahtuma Qrikkalan, Kurikan, Jalasjärven ja Jurvan markkinat, sekä monia muita urheilu- ja musiikkitapahtumia ympäri vuoden. Lue lisää kaupungin tapahtumista Kurikan kaupungin sivuilla.

Vauhdin hurmaa ja muita aktiviteetteja

Todellista vauhtia kaipaava löytää itsensä joko Jurvan Botniaring-moottoriradalta tai Jalasjärven Murtoharjun –moottoriradalta. Molemmat moottoriradat järjestävät kesäisin useita kovatasoisia kilpailuita.

Jalasjärvellä sijaitseva Kiuaskallion ulkoilukeskus tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia harrastaa. Urheilukeskuksessa sijaitsee urheilukenttä, laskettelurinne, hiihto-, suunnistus-, kuntoilu- ja maastojuoksureittejä, urheiluhalli, tenniskenttiä, frisbeegolfrata ja ampumarata ja rullahiihtorata.

Kurikassa keskustan Urheilupuisto tarjoaa lenkkeilymaisemia aivan Kyrönjoen rannassa. Samalla alueella sijaitsevat myös yleisurheilukenttä, pesäpallokenttä, beach volley –kenttä, tenniskenttiä, frisbeegolfrata sekä ulkokuntosali. Talvisin alueelle jäädytetään mm. kuntoluistelurata. Kurikan jäähallin vieressä sijaitsee aivan uusi Pump track-rata, joka on ainoa laatuaan Etelä-Pohjanmaan alueella. Lue lisää Pump track-radasta Kurikan kaupungin sivuilta.

Tanssiakrobatia ja joukkueurheilu ovat vahva osa kurikkalaista vapaa-ajan harrastamista. Eira Nevanpään taideliikuntakoulu tarjoaa mahdollisuuden harrastaa mm. sirkusakrobatiaa.  Kurikan Ryhdin cheerleading-jaosto taasen tarjoaa joukkueurheilua kilpa-ja harrastetasolla.

Kesäisin Jurvassa voit pulahtaa maauimaloihin, joita löytyy kolmesta eri kylästä. Niemenkylän, Sarvijoen ja Närvijoen maauimalat ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia paikkoja, jotka sopivat myös erinomaisesti lapsiperheille. Frisbeegolfharrastajille Jurva on ihanteellinen paikka, sillä Säläisjärven vaihtelevasta ja kauniista maastosta löytyy täyspitkä 18-väyläinen frisbeegolfrata. Talvisin Jurva on tunnettu hyvistä hiihtoladuistaan sekä ampumahiihtostadionistaan. Hiihtokausi päästään aloittamaan Jurvassa ennen muita tykitetyn ensilumiladun ansiosta.

Kurikan kaupunki

Kurikka on 22 000 on asukkaan kaupunki, jolla on vahvat juuret maataloudessa ja luonnossa. Yrittämisen ja yhdessä tekemisen perinteet elävät vahvana. Nykyinen Kurikka on muodostunut kuntaliitosten myötä Kurikan, Jurvan ja Jalasjärven alueista. Laaja alue luo monimuotoisen ja rikkaan tarjonnan sekä asukkaille että matkailijoille. Kurikassa riittää tekemistä ja näkemistä koko perheelle niin luonnon, kulttuurin kuin tapahtumienkin parissa. Lisää tietoa matkailutarjonnasta löydät Kurikan kaupungin sivuilta.

Kurikka: Mitä nähdä ja kokea