Kuortane

Kuortane – avkoppling, motion och upplevelser

Den aktiva motionärens paradis

På Kuortane Idrottsinstitut kan man röra på sig på många olika sätt både inne och ute. Aktiv sysselsättning och ett lämpligt urval välmåendemätningar hör garanterat till en lyckad semester. Utbudet omfattar bland annat tenniskurser, golf, understödda semestrar samt läger både för barn och vuxna.

Kuortane erbjuder rikliga möjligheter för aktiva motionärer och sportutövare. Det finns alternativ från golf till fiske eller varför inte dykning i dagbrottet i Kaatiala. Även på andra sätt är Kaatiala ett intressant besöksmål. Varphögarna är skattkammare för samlare och stensmyckestillverkare.

Hem för konstskapare

Förutom idrott är Kuortane även känt för sina kulturpersonligheter. Alvar Aaltos arkitektur, Heikki Klemettis musik och Soile Yli-Mäyrys konst är oskiljaktiga delar av den finländska kulturen. Soile Yli-Mäyrys Konsthall ligger i byn Mäyry i Kuortane och är öppet för besökare sommartid. På sommaren öppnas även dörrarna till Klemetti-museet som ligger i Armi och Heikki Klemettis sommarbostad i Kuortane centrum.

Finska kriget som fick en vändpunkt i Kuortane har satt sina spår i form av minnesmärken och historiska berättelser. Guidecentret om Finska kriget i Ruona by berättar om krigets olika skeden och händelser samt människornas liv på den tiden.

Händelserika Kuortane

Kuortane är fullt av evenemang med inriktning på kultur och idrott. I utbudet finns sommarteater, idrottsevenemang, musik och mycket mer. De legendariska midsommartävlingarna Kuortane Games lockar ett knippe europeiska toppidrottare till orten. Under en vecka i juli firas Terwaviikko, ”tjärveckan”. I programmet ingår teaterföreställningar, musik och dans, men framför allt hedras gamla traditioner. I Kuortane har det bränts tjära i femhundra år, och Terwaviikko inleds genom att bygga och tända en tjärmila.

Härliga sandstränder, rejäla fiskfångster

Kuortaneenjärvi är den största sjön i Lappo ås vattendrag och är känd för sina vackra sandstränder och goda fiskfångster. Kyrkstranden i Kuortane kallas Södra Österbottens Riviera och ligger nära kyrkan i Kuortane centrum. Det är en populär plats för sol och bad, men man kan även hyra kanoter, kajaker, roddbåtar och kyrkbåt på Kuortane Idrottsinstitut. Den barnvänliga badstranden i Ruona ligger på vägen till Niemiskylä nära Haapaniemi stiftsgård. Badstranden i Salmi ligger vid norra delen av sjön Kuortaneenjärvi vid Salmi bro. På stranden ligger även Salmi byaförenings flitigt besökta strandbastu Salmiranta.

Sarvikkaankosket är ett naturskönt forsområde i Lappo å vid byn Ylijoki. I Sarvikkaankosket kan man med fisketillstånd idka både kastfiske och flugfiske. På området finns även badstrand, eldstad, vindskydd, kåta, bastu och ruiner av en gammal vattenkvarn. Tjärdalen, som från början är känd som Pitkämäenhauta och även kallas Perälän-, Honkolan- eller Saarelanhauta, användes ända in på 1960-talet.

Kommunen

Kuortane är en livskraftig och aktiv kommun med närmare 4 000 invånare och är känd bland annat för sitt idrottsinstitut. Motion är starkt närvarande i Kuortane, men här finns även många intressanta sevärdheter och högklassiga kulturevenemang. Landskapet i Kuortane dominseras av Lappo å som rinner igenom kommunen och odlingsområdena som breder ut sig längs ån. Här finns goda inkvarteringsmöjligheter året om, från idylliska stugor till lyxlägenheter.