Kuortane

Kuortane – Rentoutumista, liikuntaa ja elämyksiä

Aktiivisen liikkujan paratiisi

Kuortaneen urheiluopistolla pääsee liikkumaan monipuolisesti niin sisällä kuin ulkonakin. Aktiivinen tekeminen ja sopiva valikoima hyvinvointimittauksia kuuluvat taatusti onnistuneeseen lomaan. Tarjolla on muun muassa tenniskursseja, golfia, tuettuja lomia sekä leirejä niin lapsille kuin varttuneemmillekin. Lue lisää Kuortaneen Urheiluopistosta sivuiltamme.

Aktiiviselle liikkujalle ja harrastajalle Kuortane tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia. Valinnanvaraa on golfista kalastukseen tai vaikka laitesukellukseen Kaatialan avolouhoksella. Kaatialan alue on muutenkin kiintoisa käyntikohde, sillä sen hylkykivikasat ovat keräilijöiden ja korukiviharrastajien aarreaittoja. Lue lisää Kuortaneen aktiviteeteista kunnan sivuilta.

Taiteen tekijöiden koti

Urheilun lisäksi Kuortane tunnetaan myös kulttuuripersoonista. Alvar Aallon arkkitehtuuri, Heikki Klemetin musiikki ja Soile Yli-Mäyryn taide ovat erottamaton osa suomalaista kulttuuria. Soile Yli-Mäyryn Taidehalliin (lue lisää sivuiltamme) pääsee tutustumaan kesäisin Mäyryn kylässä. Kesäisin avautuu ovet myös Klemetti-museoon, joka sijaitsee Armi ja Heikki Klemetin kesäkodissa Kuortaneen keskustassa.

Kuortaneella käännekohtansa saanut Suomen sota on jättänyt jälkensä paikkakunnalle muistomerkkien ja historiallisten tarinoiden muodossa. Ruonan kylällä sijaitseva Suomen sodan opastuskeskus kertoo sodan vaiheista ja tapahtumista sekä ihmisten elämästä tuona aikana.

Tapahtumien täyteinen Kuortane

Kuortane on täynnä kulttuurin ja urheilun täyteisiä tapahtumia. Tarjolla on kesäteatteria, urheilutapahtumia, musiikkia ja paljon muuta. Legendaariset juhannuskisat, Kuortane Games, tuo paikkakunnalle nipun eurooppalaisia huippu-urheilijoita. Lue Kuortane Games -urheilutapahtumasta lisää tapahtuman omilla sivuilla. Heinäkuussa juhlitaan Terwaviikon merkeissä. Ohjelmaan kuuluu esityksiä, musiikkia ja tanssia, mutta ennen kaikkea vanhojen perinteiden kunnioittamista. Paikkakunnalla on poltettu tervaa viisisataa vuotta, ja Terwaviikko pyörähtääkin käyntiin tervahaudan ladonnalla ja sytyttämisellä. Tutustu kunnan tapahtumiin Kuortaneen kunnan sivuilla.

Upeita hiekkarantoja, reiluja kalasaaliita

Lapuanjoen vesistöalueen suurin järvi, Kuortaneenjärvi, on tunnettu kauniista hiekkarannoistaan ja hyvästä kalasaalistaan. Etelä-Pohjanmaan Rivieraksi kutsuttu kirkkoranta sijaitsee Kuortaneen keskustassa lähellä kirkkoa. Se on suosittu auringonotto- ja uintipaikka, mutta Kuortaneen Urheiluopistolta on vuokrattavissa myös kanootteja, kajakkeja, soutuveneitä sekä kirkkovene. Ruonan lapsiystävällinen uimaranta sijaitsee Niemiskyläntiellä, lähellä Haapaniemen hiippakuntakartanoa. Salmen uimaranta sijaitsee Kuortaneenjärven pohjoisosassa, Salmen sillan kohdalla. Rannalla on myös ahkerassa käytössä oleva Salmen kyläseuran rantasauna Salmiranta.

Sarvikkaankosket on kaunis luonnonnähtävyys Lapuanjoessa Ylijoen kylässä. Sarvikkaankoskilla voi kalastusluvalla heittokalastaa ja perhokalastaa. Alueella on myös uimaranta, tulipaikka, laavu, kota, sauna sekä vanhan vesimyllyn rauniot. Tervahauta, joka tunnetaan alkujaan Pitkämäen haudan nimellä ja josta käytetään nimiä Perälän, Honkolan tai Saarelanhauta, oli käytössä vielä 1960-luvulla. Voit lukea lisää Sarvikkaankoskista sivuiltamme.

Kuortaneen kunta

Elinvoimainen ja aktiivinen Kuortane on lähes 4000 asukkaan kunta, joka tunnetaan muun muassa urheiluopistostaan. Liikunta on Kuortaneella vahvasti läsnä, mutta tarjolla on myös paljon kiinnostavia nähtävyyksiä sekä upeita kulttuuritapahtumia. Alueen maisemaa hallitsee kunnan halki virtaava Lapuanjoki sekä sen varrelle levittäytyvät viljelyalueet. Matkailijoille on ympäri vuoden tarjolla majoitusvaihtoehtoja idyllisistä mökeistä luksushuoneistoihin. Lue lisää Kuortaneen kunnan sivuilta.