#höst #sommar #vår
Aktiviteter och upplevelser, Se och upplev, Upplevelser

Tohnis kyrkväg – Tohnin kirkkotie

Tohnin kirkkotie-leden erbjuder historia, konst, lokal design och naturattraktioner. Leden har fått sitt namn av gubben Tohni.

I historien om Tohni från Töysä berättas om gubben Tohni som byggde stenkyrkan i Storkyro. På en av sina resor tog han ett stort stenblock från berget Simpsiö i Lappo och bar det ända till Storkyro. Än idag kallas fönstret under den stora stenen som är inmurad i kyrkans västra ände för Tohnis fönster. Leden går genom centralorterna Kuortane, Lappo, Ylistaro och Storkyro. Där finns matställen, butiker, museer, boende och bensinstationer där du även kan ladda elcykelbatteriet. Det finns två vackra kyrkor på denna väg: den ståtliga kyrkan (“komia kirkko”) i Ylistaro, som är en av de största kyrkorna i Finland, och Storkyro gamla kyrka från 1500-talet.

Leden erbjuder ett mångsidigt tvärsnitt av naturen i Södra Österbotten. Stora öppna åkerlandskap övergår till kuperade skogsvägar, särskilt i Simpsiö i Lappo. Längs sträckan ligger forsarna i Sarvikas, i byn Ylijoki i Kuortane. Forsarna i Sarvikas omfattar fem forsar med en vattenvägslängd på 3,6 km. För fritidsfiskaren är forsarna ett intressant resmål. De finns också logi i närheten.

Aktiviteter
Camping
Upplev