#höst #sommar #vår
Cykling, Utflykt

Alajoki kulturlandskapsled

Kulturlandskapsleden i Alajoki är en fantastisk cykelled som går både under vid himmel i det traditionella slättlandskapet och genom skogar och byar.

Alajoki kulturlandskap är en odlingsslätt som öppnar sig på båda sidor om Kyro älv, och som tidigare var en översvämningssjö på vårarna. Tack vare installation av översvämningsskydd har översvämningarna minskat. Alajoki ligger på gränsen mellan Ilmola kommun och Seinäjoki stad och det är lätt att ta sig dit från båda hållen. Alajoki har utsetts till ett av Finlands nationellt värdefulla landskapsområden. Förutom öppna fält finns det sträckor som går genom skog och österbottniska byar. Det är nära till Ilmola och Seinäjoki centrum, så tjänster och attraktioner på dessa orter är lätt åtkomliga.

En del av leden går genom öppna fält där det kör traktorer. Särskilt på våren och hösten bör du se upp för stora jordbruksmaskiner.

Det finns två sommarkiosker längs sträckan, i Munakka och Harjunmäki. Det är nära till Ilmola och Seinäjoki centrum, så tjänster och attraktioner på dessa orter är lätt åtkomliga. Ruttens längd är ca 44 km. – Från Herkoolin kartano (Herrgårds gård) (Nikkola bro) 3,3 km till Ilmola centrum – Från Alakylä, Katilantie till Ideapark 1,7 km – Från Heikkilä till Seinäjoki centrum ca 3,5 km

Vanlig cykelutrustning räcker. Om du har en landsvägscykel med mycket smala däck bör du inte ta den här leden, eftersom rutten går på åkervägar som även fylls med grus.

Kontakt information
Locality