Seinäjoki

Seinäjoki – en storstad för evenemang

Seinäjoki är känt för sina många evenemang. Provinssi, som arrangerats ända sedan 1979, är en av de största rockmusikfestivalerna i Finland. Den tre dagar långa festivalen lockar tiotusentals besökare till staden i juni. Och juli är en enda stor fest. Under tangomarknaden pulserar Seinäjoki av stora känslor och upplevelser, och stämningen kan avnjutas både på logdanser, konserter, framträdanden av stora artister och danstävlingar. Vauhtiajot Race & Rock Festival är en lagom blandning av motorsport och musik. Evenemanget är uppdelat på tre glada kvällar med artistuppträdanden på gatorna och två fartfyllda dagar på racingbanan. Solar Sound är en stadsfestival med urban och elektronisk musik som arrangeras i augusti och skapar en helt unik stämning.

Konst och kultur under Alvar Aaltos ledning

Den legendariska finska arkitekten Alvar Aaltos handavtryck syns starkt i Seinäjoki. Aalto-centret i Seinäjoki är en världsunik koncentration av kultur- och förvaltningsbyggnader. Aalto-centret består av sex byggnader: kyrkan Lakeuden Risti, församlingscentret, stadshuset, Aalto-biblioteket, ämbetshuset samt stadsteatern. Skyddskårens stabshus i Seinäjoki är det enda av Aaltos ungdomsverk som har bevarats oförändrat. Helheten kompletteras av en unik samling Aalto-glas som visas i Aalto-biblioteket.

I omedelbar anslutning till Aalto-centret ligger biblioteket Apila som invigdes 2012. Med sin anslående arkitektur imponerar det både på stadsbor och turister. Biblioteket Apila ritades av arkitektbyrån JKMM-arkkitehdit, som vann inbjudningstävlingen 2008. Aplia har fått nomineringar och priser i arkitekturtävlingar.

Seinäjoki har ett framstående kulturutbud. Seinäjoki stadsteater erbjuder högklassiga produktioner både vinter och sommar. Dessutom finns det en amatörteatergrupp i Seinäjoki. Stadens museer bjuder också på kultur- och konstupplevelser, från Södra Österbottens museum till fantastiska privatsamlingar och gallerier på olika håll i staden. Det unika konst- och kulturcentret Kalevan Navetta som invigdes vintern 2020 är en ny sevärdhet i Seinäjoki. Där finns bl.a. Seinäjoki konsthall, restaurang Äärellä, Taito EP:s Taito Shop, konstutlåningen Parsi samt medborgarinstitutets trä- och metallverkstäder.  Konstuniversitetets Sibelius-Akademi är koncentrerad till Hugo-salen, liksom även enhetens övriga verksamhet.

Seinäjoki är ett drömmål för motionärer och friluftsmänniskor

Om det inte finns backar och sjöar i staden så gör man dem själv. Området i Juopiska och Kyrkösjärvi bildar n omväxlande koncentration av sommar- och vintermotion.  På vintern lockar utförsåkningscentret utförsåkare, längdskidåkare och skridskoåkare. På sommaren fungerar platsen utmärkt för konditionsträning med joggingspår och leder. På toppen av Joupiska finns även en militär hinderbana med hinder som är både utmanande och roliga att ta sig över. Konditionstrapporna som färdigställdes sommaren 2019 är den nyaste motionsanläggningen och används flitigt.

Utanför stadskärnan ligger bland annat det natursköna friluftsområdet Malkakoski i Ylistaro, där det finns ett fågeltorn där du kan beundra fåglar, vila i ett vindskydd, lyssna på forsens brus och fiska.

Seinäjoki har gott om badstränder, och på vintern kan du bada i vak i sjöarna Sahalampi, Tanelinlampi och Veneskoski. Sommartid gör Kaanaa Lines kryssningar på den idylliska Seinäjoki-älven. Den erfarna skepparen ger extra krydda åt kryssningen med sina intressanta historier.

Kalajärvi turistområde i Peräseinäjoki erbjuder mångsidig service i natursköna omgivningar.

Fartfyllda aktiviteter för barnfamiljer

I Seinäjoki är det lätt att få tiden att gå även med mer fartfyllda aktiviteter. Den åretruntöppna aktivitets- och nöjesparken Duudsonit Activity Park är en perfekt plats för roliga upplevelser och äventyr. I parken finns totalt 30 aktiviteter och upplevelser att välja mellan. Inomhuslekplatsen HopLop är perfekt för de något mindre barnen och den populära trafiklekplatsen är öppen hela sommaren.

Staden

Seinäjoki med närmare 64 000 invånare är Södra Österbottens landskapscentrum och ligger på ömse sidor av älven med samma namn. Seinäjoki är känt för unik Aalto-arkitektur, stora evenemang, ett mångsidigt fritids- och motionsutbud och god tillgänglighet vid stora kommunikationsleder. Seinjoki är en stad för aktiva människor, där allt som behövs är nära till hands.

Seinäjoki är även en attraktiv och mångsidig handelsstad. Hösten 2019 öppnades Seinäjoki Ideapark med drygt 100 butiker och restauranger. Dessutom finns ett brett utbud av butiker i stadens centrum, bland annat köpcentren Torikeskus och Epstori.

Seinäjoki: Se och uppleva