#höst #sommar #vinter #vår
Se och upplev, Utflykt, Vandringsleder

Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark

Upplev lugnet och mystiken i vildmarkens myrar. Hitta spåren efter forntida geologiska händelser.

Lauhanvuori – Hämeenkangas Geopark ligger i gränsområdet till tre landskap, på tio kommuners område och för samman områdets internationellt betydande geologiska arv, värdefulla natur, lokala kulturella särdrag samt de mest lockande turisttjänsterna. 

Lauhanvuori och Kauhaneva-Pohjakangas nationalpark, Hämeenkangas, Haapakeidas och andra fantastiska platser presenterar Geoparkens unika natur och geologiska historia. Under två miljarder år har de forna bergen förvandlats till ett omväxlande landskap med myrar, skogar, floddalar och åsar, med förtjusande byar, kyrkor, stenbroar och gamla byggnader som representerar en säregen lokalhistoria och kultur. 

För vandrare och andra som är ute i naturen finns det rutter av olika slag från tallmoar till mystiska ödemarksmyrar. Där kan du studera naturens under i Geopark på nära håll och till och med bada i klara sjöar och exotiska myrtjärnar. Njut av enastående delikatesser av rena råvaror i områdets restauranger och kaféer eller köp med dig en färdig matsäck.  

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark har tagit ett stort steg till att bli ett internationellt resmål, eftersom den som andra Geopark i Finland har beviljats status som UNESCO Global Geopark. Geopark ligger söder om Seinäjoki. Resan tar en knapp timme med bil och drygt en och en halv timme med tåg från Seinäjoki centrum. 

Aktiviteter
Camping