#höst #sommar #vinter #vår
Se och upplev, Shopping, Shopping

Pirula

I Pirula produceras vin, cider, öl och destillerade alkoholdrycker. Provningar och gårdsturer ordnas på begäran.

Pirula ligger i traditionslandskapet i Pelmaa, Ylistaro vid stranden av Kyro älv och det är lätt att ta sig dit längs vägen Seinäjoki–Vasa. Gården har flera historiska byggnader med tillverkningslokaler, butik, bar och huvudbyggnad. I huvudbyggnaden kan du hyra mötes-, bastu-, fest- eller övernattningslokaler. Tillgång till välutrustat, professionellt kök.

Pirulas historia

Den första alkoholfabriken i Ylistaro byggdes i slutet av 1800-talet, på den motsatta stranden till Ylistaro kyrka och den brusande Kyroälven. Men alla var inte förtjusta i fabriken. Nykterhetsföreningen uttryckte sin åsikt: fabriken skulle inte ha passat på kyrksidan av älven. De kallade den Pirula, djävulens boning.

Nykterhetsföreningens gjorde hårt motstånd, men de kunde inte hindra att fabriken blev en framgång. Tiotusentals liter dryck tillverkades, trots att fabriken en gång brann. Man visste nog vem som var skyldig, fast man inte medgav det. Men fabriken reste sig ändå ur askan och fick en ny blomning.

Det berättas att även den dåvarande pastorn besökte Pirula på sin sista resa. Inte medvetet, utan styrd av hästen som transporterade kistan och som gick till den plats den var van att gå. Fabrikens produkter åtnjöt bybornas gunst.

Värdshusen i byn bjöd vandrare på alkoholen i sina salar, men det blev också snart förbjudet och nykterhetsföreningen gladdes. När de båda ölfabrikörerna gick ur tiden i början av 1900-talet fick deras änkor ta hand om fabriken. Nykterhetsföreningen kände att deras chans hade kommit och köpte fabriken med målet att stänga den.

När den sista spriten var såld och fabriksbutiken betalat för sig, stängde föreningen fabriksdörrarna permanent. Pirula lämnades till historien för att vänta på den stund det var dags att återvända.

I hundra år varade glädjen i nykterhetsföreningen, men Pirulas ande dog aldrig helt och hållet. 2017 återföddes Pirula, när man började tillverka alkoholdrycker i byn Pouttula i Ylistaro. Drycker av hög kvalitet tillverkas nu i samma socken med samma Ylistaro-anda som för hundra år sedan.

Aktiviteter
Hantverks- och specialbutik
Shopping