#höst #sommar #vår
Cykling, Utflykt

Sydliga Södra Österbottens ringled

Sydliga Södra Österbottens ringled tar dig från Peräseinäjoki till Alavus och därifrån tillbaka till Peräseinäjoki.

Ringleden från Peräseinäjoki via Alavus tillbaka till Peräseinäjoki slingrar sig längs skogsklädda grusvägar och idylliska byvägar. Det finns även större vägar längs sträckan. Leden gör också en avstickare till Birkaland. I Kalajärvi i Peräseinäjoki kan du bo på campingen eller i stuga. Turistcentret erbjuder även en hel del andra aktiviteter för längre vistelser.

Peräseinäjoki erbjuder också en intressant titt på historien på Finlands Migrationsmuseum. Vid stranden av sjön Kalajärvi ligger anläggningen Maailman Raitti, som berättar om boende- och levnadsvillkoren för finländska migranter i olika delar av världen. Den första byggnaden i Maailman Raitti, Hakalas “Amerikahus” öppnades för allmänheten sommaren 2008. Hakalas hus berättar om utvandringen till Amerika, bland annat om Matti Hakala och hans ättlingar. Andra byggnader är sockerskärbaracken som är en gåva från Ingham i Queensland, Australien, Unkurs hus från Sibirien och Knuuttilas hus från Kanada.

I Alavus ligger Art Center Harri som förutom växlande utställningar sommartid har en permanent del med en samling av Arabia-mjölkkannor, Toivo Kuula-rummet, en vägg med målningar av Matti Annala och Veteranernas traditionsrum.