Lappo

Lappo – en modern sydösterbottnisk stad

Lappo är en livlig, inspirerande, trygg och energisk stad. En stad att trivas i med blomstrande företag och lyckliga invånare.

Den sydösterbottniska staden med cirka 14 500 invånare har ett rikt kulturliv och ett brett utbud av fritidsaktiviteter; Vanha Paukku kulturcenter, Simpsiö skidcentrum och naturstigar, stadens museer, gallerier, teatrar, olika evenemang samt simbassänger, idrottstävlingar, -hallar och -planer håller både lokalbefolkning och besökare i form.

I Lappo kan du även njuta av naturens frid i de växlande landskapstyperna: det traditionella åkerlandskapet, åarna och Simpsiö-berget som visar upp områdets levande och mångskiftande natur, både vad gäller utseende och djurliv. I Lappo kan du välja om du vill ha en glad och livlig eller lugn och fridsam dag ensam, på tu man hand, i grupp eller med familjen – vi lovar att du kommer att trivas.

Även om vi lovar mycket, så håller vi vad vi lovar. Vi är bra idag – och ännu bättre imorgon. Samhörighet, entreprenörskap och innovation gör framtiden trygg. I Lappo gör vi inte ”antingen eller” utan ”både och”. Vi tar avstamp i det som är bra och strävar efter att bli bättre dag för dag. ”Både och”-attityden håller oss öppna för nya idéer, tillväxt och utveckling.

Från Simpsiö bär blicken långt

På den tiden när den sydösterbottniska slätten ännu täcktes av hav, sköljde vågorna Simpsiös strandstenar släta. Klapperstensfältet som kallas djävulsåkern är en forntida strand och ett geologiskt betydelsefullt naturobjekt på den södra sluttningen av Simpsiö, som reser sig 132 meter över havet.

Simpsiö i Lappo kallas myndigt för berg. Det är ett populärt utomhusmål med skogar som korsas av olika långa naturstigar, där man kan lära sig om områdets djur och historia med hjälp av skyltar. Det finns ett utsiktstorn för fågelskådare och andra som vill beundra landskapet, en motionstrappa för konditionsträning och ett mountainbikespår som passar de mest våghalsiga cyklister. Simpsiö skidcentrum har upp till 600 meter långa backar och ett belyst längdåkningsspår på 10 km.

Kulturcentret Vanha Paukku – nytt liv åt fabriksområdet

Vanha Paukku är ett kultur- och företagscenter med unik miljö och historia vid stranden av Lappo å. På området som består av före detta Lappo patronfabriks gamla fabriksbyggnader ligger stadens museer, Patrongalleriet och Österbottens fotograficentrums galleri samt stadsbiblioteket.

För shopping finns den unika Lapuan Kankurit outlet-butiken och Lappo Konstmuseums museibutik Paukun Taika. Restaurang Iso Prässi fungerar som lunch- och beställningsrestaurang. I magasinsbyggnaden ligger det mysiga kaféet Café Patruuna. I området finns dessutom biografen Bio Marilyn, Lappo Teater samt musik- och medborgarinstitutet. På sommaren finns på stranden till Vanha Paukku även en flodbåt, som gör guidade kryssningar på Lappo å.

I turistträdgården finns mycket att förundras över

Jokilaakso turistträdgård har mer än tusen olika arter där du kan testa dina botaniska kunskaper. Perenner, buskar och träd, samt sommarblommor som är olika varje år, gläder både lokalbefolkning och turister varje sommar. Här låg tidigare Lappo husmorsskola, och de över hundraåriga byggnaderna ger området en harmonisk atmosfär.

Beundra nyttoväxterna, lukta på barrträden, förälska dig i rosenträdgården och kasta dig i gräset i skuggan av äppelträden. De lurviga husdjuren gläder familjen yngsta, och på åstranden kan du fånga fisk och grilla korv.

Lappo är en stark evenemangsstad

Roa dig på festivaler, bli inspirerad på mässor. Stärk dig med teaterföreställningar och elda upp dig på toppmatcher i högsta finska ligan.

De flesta av stadens kulturevenemang äger rum på Kulturcentret Vanha Paukku. De största årliga evenemangen är Vanha Paukku-festivalen i juli och den två dagar långa julöppningsmässan i november. Mindre evenemang ordnas regelbundet under hela året. Lappo Teater är också en av regionens starka aktörer och erbjuder professionellt producerade teaterföreställningar.

Evenemanget Slätten blommar samlar trädgårdsvänner från hela landskapet i Jokilaakso turistträdgård i maj varje år. Lappo orgelfestival är ett internationellt evenemang som anordnas vartannat år och fyller Lappo domkyrka med orgelmusik av högsta klass. Förutom kultur och musik har staden också ett brett utbud av sportevenemang. Lapuan Virkiäs damlag i superboboll och basketföreningen Korikobrats herrlag bjuder på toppmatcher på högsta finska serienivå. Staden erbjuder upplevelser, erfarenheter och aktiviteter året om.