#kesä #kevät #syksy #talvi

Haaruksen retkeilyreitistö

Karun kauniissa, erämaisessa Haaruksessa voit vaeltaa hirvien poluilla, seurata saukon jälkiä, kuulla korppien huudot, nähdä hiekanoton jäljet, uida kirkkaassa vedessä ja nauttia makkaroista Lamminpoikasen tulentekopaikalla. Haarus sijaitsee vain noin 15 minuutin ajomatkan päässä PowerParkin hurjilta laitteilta. Lue lisää PowerParkista sivuiltamme.

Reitin alkuun

 • Lähtöpiste 1
  Haaruksenportti
  Haaruksentie 394, Kauhava
  Koordinaatit: (WGS84) 63° 15.3890′ 22° 58.0749′
 • Lähtöpiste 2
  Ruskoranta
  Haaruskankaantie 198 A, Kauhava
  Koordinaatit: (WGS84) 63° 16.5620′ 22° 57.9145′
 • Lähtöpiste 3
  Haarusjärvi
  Haaruskankaantie 91, Kauhava
  Koordinaatit: (WGS84) 63° 15.9323′ 22° 58.8819

Reittikuvaus

Haaruksen retkeilyreitistö muodostuu yhteensä neljästä rengasreitistä. Lyhyin niistä, koko perheelle soveltuva Peiponpolun luontopolku (1,2 km) lähtee Ruskorannasta (P2). Punaisella merkitty Peiponpolku johdattaa kävijän taianomaisten metsä- ja lampimaisemien kautta Tervahaudalle, jonka levähdyspaikalla voi nauttia eväitä. Takaisin Ruskorantaan palataan kangasmaisemissa.

Historiasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Joutsenenkierrokselle (2,2 km), joka saa alkunsa Haaruksenportista (P1). Violetilla merkitty Joutsenenkierros tuo kävijän aina jääkauden harjulta, kivikautisten pyyntikuoppien kautta tähän päivään monien muiden kohteiden lisäksi. Reitin puolivälissä on Lamminpoikasen tulentekopaikka.

Moniin luontotyyppeihin tutustut Kurjenkierroksella (2,8 km), joka lähtee Peiponpolun tavoin Ruskorannasta (P2). Sinisellä merkityllä Kurjenkierroksella kuljet niin kuivassa kangasmetsässä, puronvarsilehdossa kuin tuoreessa kangasmetsässä ja näet myös tervahaudan. Evästely onnistuu niin Vuoslammilla kuin Tervahaudallakin.

Pisimmälle reitille, Korpinkierrokselle (5,2 km) voit lähteä niin Haaruksenportista (P1) kuin Ruskorannastakin (P2). Keltaisella merkityn Korpinkierroksen kulkija näkee alueen kaikki nähtävyydet ja jopa 15 hiekanoton seurauksena syntynyttä lampea. Reitillä on 5 levähdyspaikkaa ja 100 metrin poikkeaman päässä on myös Lamminpoikasen tulentekopaikka. Yöpymisen retkeen voit lisätä hyödyntämällä Ruskorannan leirintäaluetta.

Vaativuus

Reitit ovat helppokulkuisia ja korkeuseroja ei juurikaan ole. Korpin kierros vaatii kuitenkin pituutensa vuoksi hieman peruskuntoa eikä välttämättä sovellu perheen pienimmille. Reitit on merkitty selkeästi maalitäplin ja risteyskohdissa on viitat.

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset metsäpalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Retkellä kannattaa olla mukana myös ensiapupakkaus.

Hyvä tietää

Helppokulkuisilla reiteillä pärjää lenkkareillakin ja sään mukaisilla varusteilla. Reitit on kuljettavissa lumettomaan aikaan niin kävellen, maastopyörällä kuin polkujuostenkin. Reittien varrella oleva lukuisat, kirkasvetiset lammet houkuttelevat uimaan ja mukaan kannattaakin varata uimapuku etenkin kesän hellepäivinä.

Huomiothan, että tulenteko on sallittu ainoastaan Lamminpoikasen tulentekopaikalla ja on kielletty sielläkin, mikäli metsä- tai ruohikkopalovaroitus on voimassa. Pidä lemmikkieläimet kytkettyinä ja huomaa, että reitit kulkevat pohjavesialueella; lemmikkien uittaminen on kiellettyä.

Reittien varrella ei ole vesipisteitä; tuo kaikki juomavesi tullessasi. Jätteiden lajittelupisteet sijaitsevat Ruskorannassa ja Haarusjärvellä. Tuothan jätteesi pois maastosta; puhdasta paperia ja kartonkia voit polttaa tulentekopaikalla sekä biojätteet jättää käymälän alustaan.

Ympäristö

Haaruskangas on suuri kuiva kangasmetsä Kauhavan erämaisella alueella. Tavanomaisimpia kasveja alueella ovat mänty, puolukka, mustikka, kuusi, kanervat sekä palleroporonjäkälä. Alueella on myös muutamia tuoreita kangasmetsiä, puronvarsilehtoja sekä rämesoita. Hyvällä tuurilla voit kohdata retkelläsi vaikkapa metsäpeuran tai saukon.

Mielenkiintoista tietoa reitistä

Alueella on jäljellä monia historiallisia kohteita aina jääkaudesta tähän päivään. Haaruskankaan harju on muodostunut jääkaudella ja harjun päällä on asuttu jo kivikaudella. Onpa alueella poltettu tervaa ja valmistettu kivihiiltäkin. Alueen lammet ovat syntyneet 1900-luvun hiekanotossa.

Aktiviteetit
Outdoor