#kesä #kevät #syksy #talvi

Kurikan Lakkitehdas

Kurikan Lakkitehdas ja Panttilan kylä kuuluvat Suomen valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Kurikan Lakkitehdas koostuu kolmesta tehdasrakennuksesta, joista merkittävin on uusin 1938 rakennettu arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema rakennus. Varhaisin, 1913, rakennettu hirsirakenteinen tehdasrakennus on museoviraston suojelema ja tiettävästi Kurikan vanhin teollisuusrakennus. Uusimpaan tehdasrakennukseen on remontoitu vuoden 2022 aikana iso 550 m2 juhlasali, 170 m2 panimoravintola, panimo, myymälä ja museo-osasto. Kaunis ja valoisa kolmannen kerroksen juhlasali mahdollistaa mm. pikkujoulujen, häitten, yritysjuhlien, syntymäpäivien ym. järjestämisen suurimmillaan 180 hengelle. Juhlasali on auki tilauksesta. Panimoravintolassa viihtyy kerrallaan 170 asiakasta. Myymälässä on tarjolla oman panimon tuotteita sekä lahjatavaraa. Museo-osastolle kootaan tietoa Lakkitehtaan historiasta ja esillä on runsaasti lahjoituksena saatuja esineitä ja valokuvia.

Panimoravintola 170 asiakaspaikkaa ks. aukioloajat kotisivuilta
Myymälä ks. aukioloajat kotisivuilta
Juhlasali 180 asiakaspaikkaa, avoinna tilauksesta.

Tutustu Kurikan Lakkitehtaan Facebook-sivuihin.

Alueen historia

Kurikan Lakkitehdas on perustettu vuonna 1899. Koivistonkylään eli Panttilaan lakkivalmistus siirtyi vuonna 1906, kun Lakkitehtaan perustajat, Iisakki ja Maria Luhtala ostivat liikemies ja tehtailija F.I.Kurikan kanssa palan Iso-Koiviston tilasta. Alueelle rakentui nykyisenkaltainen tehdasmiljöö ja kolme tehdasrakennusta vuosina 1913, 1924 sekä 1938. Kaikki kolme rakennusta ovat vielä olemassa ja verrattain hyvin säilyneitä. Vanhin, 1913 valmistunut, on tiettävästi Kurikan vanhin teollisuusrakennus ja se on ulkoasultaan museoviraston suojelema. Rakennusmestari Juho Kukkulan suunnittelema vuonna 1924 valmistunut tehdas on toiminut aikoinaan hanskapuolena. 1938 valmistuneen upean funkkisrakennuksen on suunnitellut arkkitehti Aarne Ervi ensimmäisenä työnään oman suunnittelutoimistonsa nimen alla. Lakkitehtaan alue sijaitsee erittäin kauniilla paikalla, Kalajaisjärveltä laskevan Nenättömänluoman partaalla.

Tehdashistoria

Kurikan Lakkitehdas oli aikoinaan maamme suurimpia vaatetusalan yrityksiä työllistäen parhaimmillaan 330 ihmistä. Tehdas oli merkittävä naisten työllistäjä ja tehtaan palveluksessa olivat niin mummot, äidit kuin tyttäretkin. Tehtaan ollessa alueen suurimpia työllistäjiä, lähialueelle rakennettiin talot ja perustettiin perheet. Monet tulevat avioparit tapasivat Lakkitehtaalla. Lakkitehdas oli Panttilan keskus.

Maailmankaupan muuttumisen vuoksi tehdas ajautui kuitenkin vaikeuksiin ja vuonna 1975 tehtaan toiminta siirtyi kilpailevan yrityksen, Isohellan, nimen alle. Vuonna 1977 Lakkitehdas fuusioitiin Isohella Oy:hyn ja Lakkitehtaan maankuulu nimi painui vähin erin unohduksiin.
Kurikan Lakkitehtaan historiallisen nimen henkiin herättäminen ja alueen uusi elämä alkoi vuonna 2022 Lakkitehtaan kiinteistön omistajanvaihdoksen myötä.

Nykyisyys

1913 sekä 1924 valmistuneet tehdasrakennukset ovat toistaiseksi vielä remontoimatta ja ne ovat kylminä. Käyttöönottoa mietitään, ja tavoite on saada tulevaisuudessa nämäkin tilat yleisön nähtäville. Sitävastoin Aarne Ervin suunnittelema rakennus on kokenut ehostuksen myötä uuden heräämisen. Heti pohjakerrokseen sisäänkäynnin välittömään läheisyyteen on pystytetty pieni museo-osasto, jossa on nähtävillä mm. lahjoituksena saatuja Lakkitehtaalla valmistettuja tuotteita, käsityökaluja yms. Osastolla on myös valokuvanäyttely Lakkitehtaan menneisyyden henkilöistä yms. Rakennuksen toiseen kerrokseen on perustettu Kurikan Lakkitehtaan panimo sekä panimoravintola. Kolmanteen (ylin kerros) kerrokseen on avattu kaunis juhlasali, jonka kolmen seinän kiertävä ikkunarivistö tarjoaa loputtoman tilan tunnun ja henkeäsalpaavan valoisuuden.

Tehdas on remontoitu vanhaa kunnioittaen ja niin, että ajan kulku on edelleenkin nähtävissä. Rustiikkista ulkonäköä ei ole pyritty piilottamaan tai silottelemaan, vaan esim. WC -tiloissa on edelleenkin käytössä tehtaan alkuperäiset lavuaarit. Mennyt aika on tehtaalla voimakkaasti läsnä luoden samalla yhdessä arkkitehtonisesti upean rakennuksen kanssa täysin omanlaisensa ja uniikin kokonaisuuden.

Aktiviteetit
Baari
Elämys
Kädentaidot ja erikoismyymälät
Nähtävyys
Ostokset
Ravintola
Ryhmille
Viikon nosto