#kesä #kevät #syksy
Patikointi, Retkeily

Särkisen Polku

Särkisen polku vie Levanevan luonnonsuojelualueen maisemiin. Reitti kiertää vaihtelevissa suomaise-missa ja pistäytyy välillä metsäsaarekkeissa ja suon reunametsissä. Reitin varrella riittää tutkittavaa ja yksityiskohtaista tietoa luonnosta. Reitti on helppokulkuinen ja sopii kaiken kuntoisille liikkujille. Reitin puolessa välissä on autiotupa, jossa voi levähtää ja aistia historian havinaa. Särkisen polku on osa pidempää Kurjen Kierrosta.

Reitin alkuun

Lähtöpiste 1
Peräkylän pysäköintialue
Tainuskyläntie 430, 66350 Tainus (Kurikka, Jurva)
Paikalle on viitoitus (Kurjen kierros) ja lähtöpaikalla hyvät opastaulut
Koordinaatit: (WGS84) N62° 44.82013′ E22° 7.51661

Muuta huomioitavaa

Reitti on 4,6 km mittainen jana-ympyräreitin yhdistelmä, jossa alku ja loppu kulkevat samaa reittiä 1,2 km matkalla. Särkisen polulta voi myös lähteä pidemmälle (noin 50 km) ja vaativammalle Kurjen kierros -reitille.

Reittikuvaus

Särkisen polku sijaitsee Levanevan luonnonsuojelualueen kaakkoiskulmalla. Reitti kiertää vaihtelevissa suomaisemissa sekä pistäytyy välillä metsäsaarekkeissa ja suon reunametsissä. Reitti sopii päiväretkikohteeksi kaikille luonnossa liikkumisesta kiinnostuneille, kokemuksesta ja kunnosta riippumatta. Reitti on maastossa selkeästi pitkospuiden viitoittama. Risteyksissä on viitat ja kangasmaastossa reitti on merkitty puiden runkoihin maalatuilla sinisillä maalitäplillä. Reitin puolivälissä sijaitsevassa Särkisen pihapiirissä on autiotupa. Paikalla on vanha aitta, jossa on kamiina, pöytä, penkit sekä parvi yöpyjille. Pihapiirissä on myös nuotiopaikka, kaivo, kuivakäymälä, puuvarasto, telttailualue sekä opastustauluja alueen historiasta ja luonnosta.

Vaativuus

Reitti kulkee suurimman osan matkasta hyväkuntoisia pitkospuita pitkin. Suon ylityksen jälkeen reitin loppuosuus (n. 300 m) kulkee kuivalla kangasmaalla. Helppo reitti kulkee tasaisessa maastossa. Särkisen pihapiirin jälkeen reitti on hieman vaikeakulkuisempi. Reitillä on muutamia kosteita painanteita, joiden ohi pääsee uran sivussa olevia pitkospuita pitkin. Uralla ja sitä seuraavalla lyhyehköllä metsäosuudella on paikoin puiden juuria.

Hyvä tietää

Kostealla ja pakkaskelillä pitkospuut voivat olla liukkaat ja vaativat varovaisuutta. Helppokulkuisella reitillä pärjää kevyillä kengillä ja sään mukaisilla varusteilla. Reitti on kuljettavissa lumettomaan aikaan, mutta Särkisen autiotuvalle voi tehdä retken myös talvisin hiihtäen tai lumikengillä. Luonnonsuojelualueella lemmikit on pidettävä kytkettynä. Alueella toteutetaan roskatonta retkeilyä eli jokainen retkeilijä vie roskansa pois. Särkisen polulta voi myös lähteä pidemmälle (noin 50 km) ja vaativammalle Kurjen kierros -reitille.

Ympäristö

Särkisen polku vie Levanevan luonnonsuojelualueen maisemiin. Tainuskylän laidalta alkava reitti laskeutuu heti suon ylittäville pitkospuille. Avointa suota reunustavat vaihtelevat metsät ja metsäsaarekkeet. Suon keskellä oleva Pikkulammi ei näy polulle. Ensimmäisen suon jälkeen reitti saapuu Särkiluoman laskuojalle, jonka avulla yläpuolinen Särkijärvi on kuivattu niittymaaksi. Järvestä on jäljellä märkä vesijättö, jonka keskellä on pienehkö avovesialue lähinnä keväisin. Särkiluoman varressa metsä on selvästi ympäristöään rehevämpää.

Särkisen polku seuraa Särkijärven länsireunaa, kunnes saavuttaa kovan maan harjanteen. Harjanteella polku noudattaa vanhaa polkupohjaa, joka vie vanhan tervahaudan ohi Särkisen pihapiiriin. Harjanteella on vaihtelevaa metsää, jonka keskellä aukeava niittymäinen pihapiiri luo idyllisen vaikutelman. Paikalla sijainneista taloista ja niiden talousrakennuksista on jäljellä kivijalkoja, mutta autiotupana toimiva vanha aitta on siirretty paikalle reitin rakentamisen yhteydessä. Kesäisin pihapiirin niityillä kukkii monipuolinen kasvilajisto, jossa näkyy vanhan maankäytön seuralaislajeja.

Särkisen pihapiiristä lähtevä vaihtoehtoinen paluureitti sukeltaa hieman järeämpiin kuusikoihin ja kalliomänniköihin. Vanhalta tienpohjalta pois kääntyvä reitti kulkee palan matkaa myös tiheässä nuoremmassa kuusikossa. Vaikka alueen metsät ovat vanhoja talousmetsiä, niiden tunnelma on melko luonnontilainen.

Mielenkiintoista tietoa reitistä

Särkisen polulla suoluonto lomittuu vanhaan maankäyttöön järvenlaskuineen ja pienimuotoiseen maatalouteen. Erämaan laidalla on eletty vahvasti luonnon antimista. Reitti antaa kuvan entisajan elämän ankaruudesta ja työteliäisyydestä. Vanhan asuinpaikan pihapiirin on idyllinen niittymaisemineen.

Yhteystiedot
Paikkakunta
Aktiviteetit
Patikointi