#kesä

Jurvan museo

Jurvan museo on toiminut entisen Haapalan tilan alueella vuodesta 1965 lähtien. Museoalueella on yhteensä yhdeksän rakennusta, joista päänäyttely sijaitsee Haapalan talossa. Jurvan museo edustaa 1800-luvun lopun ja vuosisadan taitteen talonpoikaiskulttuuria.

Haapalan talo mainitaan manttaaliveroluettelossa uudistilana jo vuonna 1753. Nykyinen päärakennus on valmistunut 1874. Talo on tyypillinen eteläpohjalainen paritupainen ja kaksifooninkinen, eli kaksikerroksinen talonpoikaistalo. Mielenkiintoinen piirre on räystäiden alla oleva poikkilaudoitus, jota pidetään ruotsinkielisen alueen vaikutteena, sekä kaksiosainen niin sanottu susiovi.

Alkuperäisiä Haapalan tilan rakennuksia ovat päätalon lisäksi liiteri, pienempi aitta sekä savusauna. Muut museoalueen kahdeksasta vanhasta rakennuksesta on tuotu muualta Jurvan alueelta. 

Päärakennuksen yläkerrassa on vuosittain vaihtuva näyttely. Jurvan museo on avoinna kesäisin ja sopimuksen mukaan keväällä ja syksyllä. Pääsymaksua museolle ei ole, mutta museotoimintaa voi tukea vapaaehtoisella maksulla.

Aktiviteetit
Museot ja näyttelyt
Ryhmille