#kesä #kevät #syksy #talvi

Soinin kirkko

Pitäjänkokouksessa 6.2.1791 käsiteltiin voimakkaasti Soinin kirkon rakentamisasiaa. Tilanne ratkesi, kun päätettiin ostaa pappilan virkataloksi ¼ manttaalin tila Erkki Juhonpoika Vakkurilta 222 taalarin ja 10 killingin kauppahinnasta. Kauppakirja tehtiin 2.4.1792. Kirkon rakennuspaikka määrättiin Mäkäränmäelle, silloisen talvitien varteen. Paikalla oli sijainnut taikinamäen torppa, jonka haltija oli maaliskuun hankikelillä 1793 siirtänyt kelkalla mökkinsä hirret pois kirkon paikalta nykyisen keskustan tuntumaan.

Kirkon rakensi 1793 yhdessä seurakuntalaisten kanssa kuortanelainen Yrjäänä Lepistö. Kirkon rakentamisen aikaan Soinissa oli 20-30 taloa ja asukasluku n. 200-300 henkeä. Kirkon rakentamiseen liittyviä asiakirjoja ei tuolta ajalta ole säilynyt; tiettävästi ei ole ollut piirustuksiakaan. Ensimmäinen kirkko on ollut vaatimaton, matala rakennus, torniton, paanukattoinen, vuoraamaton ja maalaamaton. Ikkunoita on ollut 8 ja niistä yläikkunat puolikuun muotoiset. Kirkossa ei ollut minkäänlaisia lämmityslaitteita, sisältäkin se oli maalaamaton. Kirkkoon rakennettiin torni vuonna 1840 ja se myös vuorattiin pystylaudoituksella.

Kirkkoa on korjattu v. 1885 Juho Kuorikoski, v. 1962 Veikko Larkas ja viimeisin peruskorjaus v. 1992 arkkitehti Matti Klemola. Kirkko maalattiin ulkoa ja peltikatto uusittiin vuonna 2010.

Soinin kirkko on pohjalaistyylinen ristikirkko. Se sijaitsee keskustassa ja siellä on istumapaikkoja n. 400. Kirkkoon on esteetön pääsy kirkon takapuolella olevalta ovelta (tapulista katsoen kirkon takapuolella).