Soini

Soini – Etelä-Pohjanmaan helmi

Soini on upean luonnon ja retkeilyreittien kunta, jonka kainuulaismaisissa maastoissa sijaitsee aapasoiden, lukuisien järvien ja jylhien harjujen lisäksi Etelä-Pohjanmaan huippu, Raitamäki. Soinissa matkailijat pääsevät osaksi värikkäitä tarinoita, perinteitä, luonnon mystiikkaa ja elämyksiä ympäri vuoden. Korkean sijainnin ansiosta talvimatkaaja saa varmasti nauttia lumesta vaikkapa sukset jalassa. Soinilaisia tarinoita voit lukea Visit Soinin sivuilta.

Upea luonto ja laajat vaellusreitit

Soini tarjoaa matkailijalle lukuisia mahdollisuuksia ulkoiluun ja retkeilyyn – sekä hiljentymiseen. Erityinen ylpeydenaihe ovat puhtaat suot, metsät ja järvet. Merkattuja vaellusreittejä löytyy vaativaankin makuun. Muun muassa Kilpisjärveltä Turkkiin jatkuva E6-kaukovaellusreitti yhdistää samalla Soinin Vuorenmaan ja Ähtärin Eläinpuiston (Lue lisää eläinpuiston sivuilta). Sen osana voi kokea Arpaisten reitistöllä Suomenselän parhaat piirteet tai nauttia Kuninkaanpolulla Kuninkaanjoen mutkittelevista uomista. Lisäksi Soinista löytyy monipuolisia lyhyempiä reittejä, kuten sopiva Hermanninlenkki ja Kuninkaanpuisto.

Alue antaa huikeat mahdollisuudet muuhunkin erämatkailuun: maastopyöräilyyn, lintubongailuun, metsästykseen, kalastukseen ja marjastukseen. Talvisin maastossa risteilevät kattavat latuverkostot ja myös laskettelu on palaamassa muiden talviaktiviteettien ohella Vuorenmaan rinnealueelle, josta voit lukea lisää Visit Soinin sivuilta. Tekemistä tarjoilevat monet kirkasvetiset uimarannat, joista osasta löytyy myös nuotiopaikka tai laavu.

Historian havinaa ja kulttuuria

Soinin pitkä historia korven keskellä luo tunnelmansa edelleen yhteisöllisessä kylässä ja idyllisessä puutalovaltaisessa taajamassa. Seutu oli 1700–1900-luvuilla merkittävää tervanpolttoaluetta, mistä muistona ovat sadat tervahaudat ja Antti Maasalon tervanpolton muistomerkki. Historiannälkäisille ja myös militariasta kiinnostuneille löytyy Soini-seuran ylläpitämä Kuninkaantuvan museo sekä kotiseutumuseo, joista myös lukea lisää sivuiltamme. Käymisen arvoinen on lisäksi Reijo Kivijärven – yhden Suomen merkittävimmän naivistitaiteilijan – taideateljee ja sitä ympäröivä perinteinen pihapiiri savusaunoineen ja päretehtaineen.

Maailman ainoa vaivaisakka valvoo edelleen liikennettä Kirkonmäellä kellotapulin juurelta. Vanhoissa soinilaisissa tarinoissa esiintyvätkin vahvat naiset metsuri Motti-Miliasta omalaatuiseen kaupustelija Eveen sekä nykypäivän misseihin ja moukarinheittäjiin.

Monien tapahtumien ja aktiviteettien Soini

Etenkin kesäaikaan Soinissa järjestetään elämyksellisiä tapahtumia, jotka kokoavat alansa huippuja ja ilahduttavat matkailijoita. Erittäin suosittuja ovat Soinin luonto- ja erämessut, musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillinen ja Wanahan ajan Kruunuhäät, jotka vetävät vierailijoita kauempaakin. Arpaisten patikka antaa mitä parhaimman kokemuksen syksyisessä luonnossa. Lue lisää kunnan tapahtumista Visit Soinin sivuilta.

Vuorenmaan rinnekeskus on kehittymässä monipuolisten ympärivuotisten elämysten tarjoajaksi laskettelusta luontoaktiviteetteihin. Lukkarilan Hevospalveluiden ja Wuorelan Vuohivaellusten ansiosta eri ikäiset saavat viettää aikaa eläinten parissa. Tekemistä kaipaava voi suunnata Lintuharjun täysimittaiselle frisbeegolfradalle tai geokätköilemään. Maaseutumaiset majoitukset toimivat rauhallisena tukikohtana myös läntisen Suomen päiväkohteisiin haluaville, sillä tunnin ajomatkan sisältä löytyvät Ähtäri Zoo, Keskisen Kyläkauppa, Kuortaneen Urheiluopisto, Härmän Kylpylä, PowerPark, Saarijärven Puuhapuisto Veijari, Seinäjoen Ideapark ja Duudsonit Activity Park.

Arpainen

Arpaisten reitti tarjoaa sekä vaeltajalle, maastopyöräilijälle että hiihtäjälle Suomenselän luonnon upeimmat erityispiirteet jylhät harjut, aapasuot ja lukuisat järvet. Vaihtelevissa maisemissa kulkevan reitin kohokohtia ovat Arpaisten harjualue, Löytöperän korkealle nouseva kulttuurimaisema ja lintujen pesäpaikakseen valloittama Matosuo pitkospuineen.

Arpaisten reitti on osa EU:n E6 -kaukovaellusreittiä ja siellä sijaitsee myös yksi Suomen eteläisimmistä autiotuvista. Arpaisten kämppä ja sauna löytyvät Ähtärin ja Soinin rajamailta, ja ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä.

Helppo tapa tutustua Arpaisten reittiin on osallistua vuosittain järjestettävään Arpaisten patikka
-tapahtumaan. Lisätietoja retkesi suunnitteluun Arpaisille löydät sivuiltamme.