#kesä #kevät #syksy #talvi

Suomen siirtolaisuusmuseo / Maailman Raitti

Suomen siirtolaisuusmuseon Maailman Raitti sijaitsee Peräseinäjoella. Alueen kaikki rakennukset ovat suomalaisten siirtolaisten rakentamia ja asumia ja ne on siirretty nykyiselle paikalleen Kalajärven rannalle eri puolilta maailmaa. Rakennukset ja niiden esineistö sekä kuvat kertovat värikkäitä tarinoita suomalaisten siirtolaisten elämästä. Maailman Raitin ensimmäinen rakennus, Hakalan Amerikan talo, avattiin yleisölle vuonna 2008.

Hakalan talo kertoo Matti ja Sanna Hakalasta sekä heidän jälkipolvistaan. Ilmajoelta kotoisin ollut Matti Hakala työskenteli 1900-luvun alussa USA:ssa rautateiden palveluksessa hankkien rahaa talon rakentamista varten. Rakennuksessa on runsaasti esineitä ja kuvia Hakaloiden elämän varrelta ja niiden aito tunnelma siivittää museovieraan yli vuosisadan takaiseen siirtolaiselämään.

Hakalan Amerikan talon lisäksi Maailman Raitilla on Australiasta tuotu sokeriruokofarmin työntekijöiden talo eli keinikämppä, Siperiasta tuotu ylihärmäläisen rangaistusvangin Matti Unkurin talo ja Kanadan Saskatchewanista tuotu alahärmäläislähtöisen Knuuttilan suvun talo. Kaikki rakennukset on saatu lahjoituksina irtaimistoineen ja kalusteineen.

Maailman Raittia hallinnoi Suomen Siirtolaisuusmuseon Tuki ry. Hakalan talossa toimii kesäisin myös Peräseinäjoen matkailuinfo.

Siirtolaisnäyttelyitä on myös Suomen Siirtolaisuusmuseon toimiston yhteydessä Terästalolla osoitteessa Keikulinkuja 1 Peräseinäjoki.

Aktiviteetit
Museot ja näyttelyt
Nähtävyys
Ryhmille