#höst #sommar #vinter #vår
Attraktioner, Kultur, Museer och utställningar, Se och upplev, Upplevelser

Finlands Migrationsmuseum/Maailman Raitti

Finlands Migrationsmuseum Maailman Raitti ligger i Peräseinäjoki. Alla byggnader på området har byggts och bebotts av finländska migranter, och byggnaderna har flyttats till den nuvarande platsen på Kalajärvi strand från olika håll i världen. Byggnaderna och föremålen i dem berättar färgstarka historier om de finländska migranternas liv. Den första byggnaden på Maailman Raitti, Hakalas Amerikahus, öppnades för allmänheten 2008.

Hakalas hus berättar om Matti och Sanna Hakala och deras ättlingar. Matti Hakala från Ilmajoki arbetade i början av 1900-talet i USA som järnvägsarbetare och tjänade pengar för att bygga ett hus. I byggnaden finns det rikligt med föremål och bilder från Hakalas liv och den autentiska stämningen tar museibesökaren till ett liv som migrant för över hundra år sedan.

På Maailman Raitti finns förutom Hakalas hus från Amerika även ett arbetarhus eller ”cane log” från en sockerrörsfarm från Australien, ylihärmäbon och straffången Matti Unkuris hus från Sibirien och den alahärmäbördiga släkten Knuuttilas hus från Saskatchewan i Kanada. Alla byggnader har erhållits som donationer inklusive lösöre och inredning.

Maailman Raitti förvaltas av Stödföreningen för emigrantmuseet (Siirtolaisuusmuseon Tuki ry).

Migrationsutställningar finns även i anslutning till Finlands Migrationsmuseums kansli på adressen Keikulinkuja 1 Peräseinäjoki.

Aktiviteter
Attraktion
För grupper
Museer och utställningar