Seinäjoki

Seinäjoki on tapahtumien suurkaupunki

Seinäjoki on tunnettu lukuisista tapahtumistaan. Jo vuodesta 1979 järjestetty Provinssi (Lue lisää Provinssin sivuilta) on yksi Suomen suurimmista rockmusiikkifestivaaleista. Kolmipäiväiset festivaalit keräävät kesäkuussa kaupunkiin juhlakansaa kymmeniä tuhansia. Heinäkuu on kaupungissa yhtä hulinaa. Tangomarkkinoiden aikaan Seinäjoki sykkii suuria tunteita ja elämyksiä, ja sen tunnelmasta pääsee nauttimaan niin lavatanssien, konserttien, suosituiden esiintyjien kuin tanssikilpailujen välityksellä. Tangomarkkinoihin voit tutustua tapahtuman omilla sivuilla. Seinäjoen Vauhtiajot Race & Rock Festival on sopiva sekoitus autourheilua ja musiikkia. Tapahtuma jakautuu kolmeen iloiseen iltaan kadulla artistien parissa sekä kahteen vauhdikkaaseen päivään radalla. Vauhtiajoista voit lukea lisää tapahtuman omilta sivuilta. Elokuussa järjestettävä urbaanin ja elektronisen musiikin kaupunkifestivaali Solar Sound (lue lisää Solar Soundin sivuilta). on tunnelmaltaan vertaansa vailla. Tutustu Seinäjoen tapahtumiin Visit Seinäjoen sivuilla.

Taidetta ja kulttuuria Alvar Aallon johdolla

Legendaarisen suomalaisen arkkitehdin Alvar Aallon kädenjälki näkyy Seinäjoella vahvasti. Seinäjoen Aalto-keskus on ainutlaatuinen kulttuuri- ja hallintorakennusten muodostama kokonaisuus maailmassa. Aalto-keskus muodostuu kuudesta eri rakennuksesta: Lakeuden risti ja kirkko, seurankuntakeskus, kaupungintalo, Aallon kirjasto, virastotalo sekä kaupunginteatteri. Seinäjoen suojeluskuntapiirin esikuntatalo on ainoa muuttumattomana säilynyt Aallon nuoruudentyö. Kokonaisuutta täydentää vielä ainutlaatuinen Aalto-lasikokoelma, johon voi tutustua Aallon kirjastossa. Tutustu Seinäjoen Aalto-keskukseen Visit Seinäjoen sivuilla.

Aalto-keskuksen välittömässä läheisyydessä sijaitsee v. 2012 avattu Apila-kirjasto, joka on valloittanut upealla arkkitehtuurillaan niin kaupunkilaiset kuin matkailijatkin. Apila-kirjaston on suunnitellut JKMM-arkkitehdit, joka voitti kutsukilpailun 2008. Apila on saanut ehdokkuuksia ja palkintoja arkkitehtuurikilpailuissa. Tutustu Apila-kirjastoon sivuillamme.

Seinäjoella on vahva kulttuuritarjonta. Seinäjoen kaupunginteatteri tarjoaa tasokkaita tuotantoja talvella ja kesällä. Lisäksi Seinäjoella toimii harrastajateatteriryhmiä. Kulttuuri- tai taide-elämyksiä löytyy myös erilaisten museoiden muodossa Etelä-Pohjanmaan museosta upeisiin yksityiskokoelmiin ja gallerioihin eri puolella kaupunkia. Voit lukea lisää Etelä-Pohjanmaan museoista sivuiltamme. Talvella 2020 avautunut upea Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta on uusi nähtävyys Seinäjoella. Siellä sijaitsevat mm. Seinäjoen taidehalli, Äärellä-ravintola, Taito EP:n Taito Shop, Taidelainaamo Parsi sekä kansalaisopiston puu- ja metallityön verstaat.  Taideyliopiston Sibelius-akatemian konserttitoiminta keskittyy Hugo-saliin, kuten myös muu yksikön toiminta. Lue lisää Kalevan Navetasta sivuiltamme.

Seinäjoki on liikkujan ja ulkoilijan toivepaikka

Jos ei kaupungissa ole mäkeä ja järveä, ne tehdään itse. Joupiskan ja Kyrkösjärven alue muodostaa monipuolisen kesä- ja talviliikunnan keskittymän.  Talvisin laskettelukeskus houkuttelee laskettelijoita, hiihtäjiä ja luistelijoita liikkumaan. Kesäaikaan alue toimii erinomaisesti kuntoilupaikkana lenkkeilyreitteineen ja ratoineen. Joupiskan laelta löytyy myös sotilasesterata, jonka esteiden päihittäminen on samaan aikaan haastavaa ja hauskaa. Kesällä 2019 valmistuneet kuntoiluportaat ovat uusin liikuntapaikka ja ne ovatkin ahkerassa käytössä. Lue lisää Seinäjoen ja Etelä-Pohjanmaan kuntoportaista blogistamme.

Kantakaupungin ulkopuolella mm. Ylistaron Malkakoski on luonnonkaunis ulkoilualue, jossa voi ihastella lintuja lintutornista, levähtää laavulla sekä ihastella kosken pauhua ja kalastaa. Seinäjoella on lukuisia uimarantoja, ja talvisin on mahdollisuus pulahtaa myös avantoon Sahalammella, Tanelinlammella ja Veneskoskella. Peräseinäjoen Kalajärven matkailualue muodostaa hienon kokonaisuuden monipuolisine palveluineen.

Vauhdikasta tekemistä lapsiperheille

Seinäjoella on helppo saada aika kulumaan myös vauhdikkaampia aktiviteettien parissa. Ympäri vuoden avoinna oleva liikunnallinen hauskanpitopaikka Duudsonit Activity Park tarjoaa puitteet duudsonmaiseen temppuiluun. Puistosta löytyy yhteensä 30 temppuilualuetta. Hieman pienemmille lapsille sopii HopLop ja suurta suosiota nauttii koko kesän avoinna oleva liikennepuisto.

Kaupunki

Lähes 64 000 asukkaan Seinäjoki on Etelä-Pohjanmaan maakunnan keskus, joka sijaitsee samannimisen joen molemmin puolin. Seinäjoki on tunnettu ainutlaatuisesta Aallon arkkitehtuurista, suurista tapahtumista, monipuolisesta harraste- ja liikuntatarjonnasta sekä hyvästä saavutettavuudesta pääväylien varrella. Seinäjoki on aktiivisten ihmisten kaupunki, jossa kaikki tarvittava on lähellä helposti saavutettavissa.

Seinäjoki on myös vetovoimainen ja monipuolinen kauppakaupunki. Seinäjoella avattiin syksyllä 2019 yli 100 liikettä ja ravintolaa sisältävä Ideapark. Lisäksi kaupungin keskustassa on laaja kauppavalikoima, mm. kauppakeskukset Torikeskus ja Epstori. Voit lukea lisää Ideaparkista sivuiltamme sekä Seinäjoen kaupungin matkailuelämyksistä Visit Seinäjoen sivuilta.

Seinäjoki: Mitä nähdä ja kokea