Alajärvi

Alajärvi – aktiv stad för fritid och kultur

I Alajärvi möts den sydösterbottniska och centralfinska mentaliteten. Det är ett attraktivt centrum för näringsliv, utbildning och närtjänster. Boende och besökare kan njuta av en trygg, trivsam och arkitektoniskt värdefull miljö mitt i fantastiska sjölandskap och grönområden.

Alajärvi satsar på motion och fritidsaktiviteter

Den livaktiga staden Alajärvi ligger vid Blå vägen och har drygt 10 000 invånare. Staden är känd för sitt mångsidiga fritids- och föreningsutbud samt kultur- och motionstjänster. Stadens fritidsförvaltning, medborgarinstitutet samt de många idrottsföreningarna och organisationerna ordnar aktivt verksamhet för människor i alla åldrar. Under de senaste åren har man gjort stora investeringar i motionsanläggningar. Utöver bobollsstadion, friidrottsarena och tennishallar har det byggts ishall, bollspelshall, simhall med gym och allra senast en allaktivitetshall. Anläggningarna besöks varje vecka av hundratals idrottare, stadsbor och andra användare. Staden har en välskött motionsslinga som används både sommar och vinter, och en fullängds frisbeegolfbana lockar golfare från när och fjärran.  Friluftslederna och de tillhörande rastplatserna har de senaste åren rustats upp ordentligt och välkomnar till vandring, skidåkning, orientering och till och med paddling! Till Alajärvi kommer många utövare av olika sporter även från andra orter. Dessutom har allmänna badstränder och vattendrag rustats upp framför allt för sommargästernas behov och allehanda evenemang såsom de årliga sommarmarknaderna Rokulipäivät och Lehtimäen ränkipäivät samlar både fastboende, stugägare och turister.

Alvar Aalto och Eero Nelimarkka

Även kulturellt har Alajärvi mycket att erbjuda resenären. Alajärvi stad är känd som sommarviste för Aino och Alvar Aalto och lokaliseringsort för Nelimarkkamuseet, uppkallat efter konstnären Eero Nelimarkka.  I Alajärvi finns en världsunik samling av arkitekten Alvar Aaltos verk under 80 år.  Alajärvi centralort erbjuder ett tvärsnitt av Alvar Aaltos produktion, från den första offentliga byggnaden via hans ”vita period” till arkitektbyråns sista verk. Aalto-centret i Alajärvi stadscentrum består av stadens förvaltningsbyggnader, församlingshemmet, gamla kommunsjukhuset, ungdomsföreningshuset, Villa Väinölä och stadsbiblioteket som färdigställdes av Aaltos arkitektbyrå. Alajärvi ingår i ett riksomfattande nätverk för Alvar Aalto-städer, som även bedriver ett omfattande internationellt samarbete. Sommartid anordnas ett mångsidigt kulturevenemang, festivalen ”Aaltoja ja Aarioita”, som erbjuder publiken ett intressant program som kombinerar Alvar Aaltos hemmalandskap och arkitektur med högklassig musik.

I Sydösterbottens konstmuseum Nelimarkka-museet kan man utöver museigrundaren Eero Nelimarkkas konst även se rörliga konstutställningar, dricka kaffe och göra inköp i museibutiken Neljän markan putiikki.  Dessutom har det internationella inslaget varit stort i museets verksamhet i många år genom ett konstnärsresidens, där man förutom utställningar även erbjuder högklassiga workshops av konstnärer i museets lokaler. 

Sydösterbottens konstmuseum Nelimarkka-museet visar konstnären Eero Nelimarkkas konst och ordnar rörliga utställningar. Museet satsar på konstpedagogisk verksamhet och ordnar även olika evenemang.