Alajärvi

Alajärvi – Aitoa elämää Aaltojen keskellä

Eteläpohjalaisen ja keskisuomalaisen mentaliteetin kohtauspaikka Alajärvi on vetovoimainen elinkeino- ja koulutustoiminnan sekä lähipalveluiden keskus. Asukkaat ja vierailijat saavat nauttia upeiden järvimaisemien ja viheralueiden keskellä turvallisesta, viihtyisästä ja arkkitehtuurisesti arvokkaasta ympäristöstä.

Alajärvellä panostetaan liikuntaan ja harrastusmahdollisuuksiin

Sinisen Tien varrella sijaitseva reilu 10000 asukkaan virkeä kaupunki on tunnettu monipuolisista vapaa-aika ja harrastusmahdollisuuksista sekä kulttuuri- ja liikuntapalveluista. Alajärven kaupungin vapaa-aikatoimi, kansalaisopisto sekä paikkakunnalla toimivat useat urheiluseurat ja järjestöt tuottavat aktiivisesti toimintaa kaiken ikäisille. Liikuntapaikkoihin on investoitu viime aikoina runsaasti. Pesäpallostadionin, yleisurheilukentän ja tennishallien rinnalle on noussut jäähalli, pallohalli, uimahalli – ja kuntosali ja viimeisimpänä monitoimihalli, jotka liikuttavat viikoittain satoja urheilijoita, asukkaita ja muita käyttäjiä. Alajärven kaupungin pururata palvelee liikkujia moitteettomasti kesät ja talvet ja täyspitkä frisbeegolf-rata houkuttelee golfaajia kauempaakin.  Ulkoilureittejä ja niihin kuuluvia taukopaikkoja on viime vuodet paranneltu ahkerasti ja näiden varrella voi patikoida, hiihtää, suunnistaa tai vaikka meloa! Alajärvellä käykin runsaasti eri lajien harrastajia muilta paikkakunnilta. Lisäksi yleisiä uimarantoja ja vesistöalueita on kunnostettu palvelemaan erityisesti kesävierailijoita ja monenlaiset kesätapahtumat, kuten jokavuotiset Rokulipäivät ja Lehtimäen ränkipäivät kokoavat yhteen asukkaat, mökkiläiset ja turistit. Kaikki Alajärven tapahtumat löydät Visit Alajärven sivuilta.

Alvar Aaltoa ja Eero Nelimarkkaa

Myös kulttuurin puolelta Alajärvellä on paljon tarjottavaa matkailijoille. Alajärven kaupunki tunnetaan Aino ja Alvar Aallon kesäviettopaikkana sekä Eero Nelimarkan nimikkomuseon sijaintikuntana.  Alajärvellä on ainoana maailmassa arkkitehti Alvar Aallon töitä 80 vuoden ajalta. Alajärven keskustaajama tarjoaa läpileikkauksen arkkitehdin tuotannosta aina ensimmäisestä julkisesta rakennuksesta ”Valkoisen kauden” kautta Aallon arkkitehtitoimiston viimeiseen luomukseen. Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat keskustaajamassa sijaitsevat kaupungin virastot, seurakuntatalo, vanha kunnansairaala, nuorisoseurantalo, Villa Väinölä ja Aallon toimiston viimeistelemä kaupunginkirjasto. Alajärvi on osa valtakunnallista Alvar Aalto kaupunkiverkostoa, joka tekee myös tiivistä kansainvälistä yhteistyötä. Kesäisin kaupungissa järjestetään monipuolinen kulttuuritapahtuma “Aaltoja ja Aarioita” -festivaali, joka tarjoaa yleisölle mielenkiintoisen ohjelmiston yhdistäen Alvar Aallon kotimaisemat ja arkkitehtuurin korkeatasoiseen musiikkiin. Voit lukea lisää Alajärven Aalto-keskuksesta ja Villa Väinölästä sivuiltamme.

Etelä-Pohjanmaan taidemuseossa Nelimarkka-museossa voi tutustua museon perustajan Eero Nelimarkan taiteen lisäksi vaihtuviin taidenäyttelyihin, nauttia kahvin ja tehdä ostoksi Neljän markan putiikissa.  Lisäksi kansainvälisyys on ollut vahvasti mukana museon toiminnassa jo useita vuosia taiteilijaresidenssin muodossa ja sen avulla tarjotaan näyttelyiden lisäksi tasokkaita taiteilijoiden järjestämiä työpajoja museon tiloissa. Etelä-Pohjanmaan taidemuseona toimivassa Nelimarkka-museossa on esillä Eero Nelimarkan taidetta ja vaihtuvia näyttelyitä. Museo panostaa taidekasvatustyöhön ja toimii myös tapahtumapaikkana. Voit lukea lisää Nelimarkka museosta sivuiltamme.