#höst #sommar #vår
Cykling, Utflykt

Från Etseri till Evijärvi

Den här leden kan du köra åt båda hållen, men du kan också ta tåget till Etseri och gå av vid hållplatsen Ähtäri djurpark och gå runt djurparken innan du åker ut på leden. Förutom inhemska djur finns där förstås Ähtäri Zoos egna pandor Lumi och Pyry. I Etseri finns det också gott om boendemöjligheter som är värda att undersöka.

Rutten från Etseri till Evijärvi går genom många olika terrängtyper. Ledens norra del ligger i Södra Österbottens sjöregion med bland annat Europas största kratersjö Lappajärvi, som skapades av en meteorit för 76 miljoner år sedan. Hotell Kivitippu i Lappajärvi har ett Meteoritcenter, där du kan göra en virtuell resa i rymden.

Leden går längs åsen Lakeaharju och berget Pyhävuori i Vindala, som utgör kraterns kantvallar och reser sig till 100 meters höjd. Leden går i österbottniska åkerlandskap, på sandiga skogsvägar och genom byar. I Soini finns bland annat Finlands enda fattigbössa i form av en kvinna och i Alajärvi ett Aaltocenter. Och om du råkar vara i Vindala under bobollssäsongen kan du få tillfälle att uppleva det berömda Saarikenttä bobollsstadion och den passionerade bobollspubliken.