Kauhava

Kauhava – Finlands roligaste turiststad

Upplevelserika Kauhava är Finlands roligaste turiststad med toppattraktioner där hela familjen trivs. Här får varje invånare, företag eller turist vara precis så liten eller stor de vill. Stolt över att vara sig själv.

Kauhava, känt för slättlandskap, knivjunkare, Härmä Spa och upplevelseparken PowerPark är en trivsam och naturnära stad. Kauhava stad bildades genom en sammanslagning av fyra kommuner: Alahärmä, Kauhava, Kortesjärvi och Ylihärmä. Staden är den tredje största i Södra Österbotten med 16 000 invånare. Kauhava är även Södra Österbottens industriella centrum. Staden är känd för sin högteknologiska metall- och träproduktindustri, ett mångsidigt turismföretagande och en riklig jordbruksproduktion.

Aktiviteter och evenemang för alla smaker

PowerPark är det absolut största dragplåstret i Kauhava.  I den drygt 100 hektar stora upplevelseparken finns bland annat ett nöjesfält, inom- och utomhuskartingbanor, ridstall, 5D-biograf samt restauranger, inkvarteringstjänster och butiker. Härmä Spa erbjuder trivsel och avkoppling i en storartad miljö.

Till sommaren i Kauhava hör allehanda stora publikevenemang, såsom stortravet Nordic King, världens största Midsommardans, Kniv- och hantverksfestivalen, kulturevenemanget Härmäläiset Häjyylyt, Power Truck Show, flygdagarna Wanhanajan Lentopäivät samt Tractor Pulling-tävlingen. Kauhava lockar även bilsportsvänner med flera rally- och dragracingtävlingar.

Naturglädje och upplevelser

Utanför centralorterna består landskapet i Kauhava av traditionell sydösterbottnisk landsbygd med öppna slätter, älvlandskap och skogsmarker. På Kauhavas område finns flera natursköna utflyktsmål, och vindskydd, raststugor och grillplatser får användas fritt av vandrare och andra som vistas i naturen. Den mytomspunna platsen Kirkkopakka består av stora stenblock, som har bildats på platsen i slutet av istiden. I stenformationens innandöme finns även grottor med rum och korridorer som når ända till berget. Kirkkopakka är av stor betydelse även för Finlands självständighet och bildandet av jägarrörelsen. 1916 hölls här bland annat ett hemligt möte med jägarvärvarna i Härmä.

I motionsvänliga Kauhava finns det aktiviteter som passar för motionärer och sportutövare i alla åldrar och på alla nivåer. I sportutbudet finns utöver de vanligaste grenarna även bland annat golf, vaksimning, geocaching, beach volley samt frisbeegolf. Lakeuden Elämyspalvelu hyr ut kanoter och arrangerar paddelturer och program för läger, svensexor, möhippor och evenemang.

Knivar, hantverk och museer

I Kauhavas kulturliv ingår ett stort antal årliga evenemang och ett mångsidigt museinätverk. Ett rikt kultur- och musikutbud från barnteater, allsångskvällar och konstworkshops till klassiska musikkonserter arrangeras året om. I Kauhava finns 13 museer som berättar sina historier om bland annat jägare, knivar, traditionellt hantverk och allmogekultur. Bland de mest kända företeelserna i Kauhavas historia är knivjunkarna, ”häjyt”. Även om knivjunkarnas tid är förbi har den gamla hantverkstraditionen som hör ihop med knivtillverkningen inte försvunnit från Kauhava.

I anslutning till Kauhavas huvudbibliotek ligger konstgalleriet Kaari vars utställningar byts varje månad. Juhani Palmus konstgalleri ligger på gården Knuttilanraitti och byggnaden har restaurerats till sitt ursprungliga skick. Den stora stenladugården och övriga uthus på tomten har omvandlats till utställningslokaler och ateljéer.