Lappajärvi

Lappajärvi – på stranden av Europas största kratersjö

Lappajärvi har 3 000 invånare och ligger på stranden till sjön med samma namn, som bildades genom ett meteornedslag. Invånarantalet i Lappajärvi mångdubblas på sommaren, när ortens närmare 1 100 sommarstugor fylls med boende. De vackra omgivningarna och de mångsidiga rekreationsmöjligheterna vid sjön (landskapssjö) erbjuder en unik inramning för såväl bofasta som semesterfirare och turister.

Naturen erbjuder sitt bästa

I Lappajärvi har du fantastiska möjligheter att njuta av naturen både på land och vatten. De intressantaste objekten finns i meteorkraterns omgivningar och på öarna i sjön, där man har hittat den unika stenarten kärnäit (landskapsbergart), som bildades samtidigt som sjön. Lappajärvis omgivning är låglänt och strandlandskapet domineras av åkrar, byar och lantgårdar samt ett stort antal sommarstugor. Det finns gott om sevärdheter även längs den gamla natursköna strandlandsvägen, Karvalanraitti.

För den som älskar friluftsliv finns det olika rutter och besöksmål med vindskydd i en fantastisk natur. Miljön i Nykälänniemi i Hotell Kivitippus omgivningar erbjuder en unik upplevelse med många möjligheter till fritidsmotion och rekreation. M/S Veannetar transporterar grupp- och kulturresenärer på Lappajärvis vågor. Paddlingsleden Tervareitti (tjärleden) går via Lappajärvi genom en omväxlande natur med fem sjöar och flera åar. Oavsett om du färdas de 74 kilometrarna runt sjön till fots, på cykel eller med bil finns det massor att se och uppleva i den natursköna landsbygsmiljön på tre kommuners område. Vintertid är Lappajärvi känt för sina många pimpeltävlingar. En fiskpassage i ån Välijoki som är klar 2020 gör det möjilgt för småbåtar och kanoter att ta sig från Lappajärvi till Välijoki och vidare till sjön Evijärvi.

Upplevelser av historia och kultur

Meteoritcentret i Kivitippu avslöjar hemligheterna bakom Lappajärvis tillkomst för 77 miljoner år sedan. Information om sjö- och bondehistorien erbjuds i hembygdsgården Taavintupa samt det 200-åriga museihuset i Lappajärvi, vars fasta utställningar visar krigsveterantraditionen i Lappajärvi, Lappajärvi församlings gamla historia samt folkögskoleväsendets 100-åriga historia.

I natursköna Halkosaari vid sjön Lappajärvis strand kan du kasta dig ut i teaterns glada värld och njuta av kulturupplevelser i sommarteaterns tecken. Värd att lära känna är även Ateljee Tapio Autio, där det finns skifferstensbyggnader med reliefer, en park med betongstatyer samt rörliga sommarutställningar. Olika specialbutiker erbjuder unika hantverkstillverkade inredningsföremål och presentartiklar samt bruksföremål.

Den unika kratersjön Lappajärvi presenteras på meteoritcentret vid Hotell Kivitippu. Utställningsobjektet har utvidgats till sten och mineraler och man har tagit virtuell teknik till hjälp för att ge liv åt utställningen. I samband med utställningen kan du göra en virtuell resa till ett asteroidbälte. Med hjälp av VR-glasögon och speakerns berättelse upplever du en resa från den internationella rymdstationen till den plats meteoriten som bildade Lappajärvi kom ifrån, nämligen asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Resan tar 13,5 minuter och större delen av materialet är autentiska videoinspelningar från Nasa.

Upplevelserik sommar

Sommartid är Lappajärvi fullt med semesterfirare, och de tas om hand med olika slags evenemang. Lappajärvi marknad i juli är ett av sommarens största evenemang. Föruom sommarteatern erbjuds kulturupplevelser av Hotell Kivitippu och dansbanan i Halkosaari med logdans och olika artister.

Sysselsättning för aktiva

Järviseudun Golfseuras 18-hålsbana i Nykylänniemi inbjuder till spel på sin green. Banan består av både böljande skogsmark och parkmark vid vatten. En specialitet jämfört med traditionella golfbanor är att transporten mellan front- och baknian sker med hjulbåt. I Lappajärvi finns även frisbeegolf-, tennis- och beach volley-planer samt mångsidiga anläggningar för både individ- och gruppidrott. På vintern erbjuder Lappajärvi utmärkta möjligheter till vaksim. Förutom motion finns det även programtjänster att köpa, till exempel fiskeguide eller kyrkbåtsrodd. Flera välskötta badstränder står sommartid till förfogande för familjer och semesterfirare.