#sommar
Aktiviteter och upplevelser, För familjer, Se och upplev, Upplevelser

Jokilaakso Turistträdgård

Jokilaakso Turistträdgård är ett populärt besöksmål och rekreationsområde i Lappo centrum, bredvid domkyrkan.

På området låg i mer än hundra år Lappo husmorsskola, och på skolans tomt grundades Jokilaakso turistträdgård vid millennieskiftet. Upplevelsen av området förstärks av husmorsskolans gamla byggnader, där man kan se hur byggnadsidealen skiftade under olika årtionden.

Under årens lopp har tusentals olika växter planterats på området. Några av dem är mer traditionella trädgårdsväxter, men där finns också nyheter och rariteter.

Jokilaakso Turistträdgårds stolthet är försöksområdet för nyttoväxter, Yrttimaa (Örtlandet). Det är en av Finlands största försöksodlingar av nyttoväxter. Andra större enheter är ett försöksområde med barrväxter, en rosenträdgård och en äppelodling med tiotals äppelträd. Sommaren 2018 färdigställdes ett nytt försöksområde för prydnadsgräs som ersatte den gamla ursprungliga bärodlingen.

Dessutom har Jokilaakso turistträdgård perenner, buskar, träd och planteringar med sommarblommor som byts årligen.

I Jokilaakso turistträdgård hittar du idéer för varje trädgård, antingen den ligger i ett modernt stadskvarter eller på en lantgård. Evenemanget Slätten blommar samlar trädgårdsvänner varje år i maj.

Under sommarsäsongen flyttar husdjur in i trädgården för att glädja i synnerhet de små trädgårdsbesökarna. På åstranden kan du fiska, mata änder, koppla av i hängmattan eller grilla korv.

Parkens storlek är cirka två hektar. Alla växter i parken är försedda med namnskyltar. Gratis entré till området.