#höst #sommar #vinter #vår
Aktiviteter och upplevelser, Kaféer, Kultur, Mat och dryck, Restaurang, Restaurang, Se och upplev, Upplevelser

Kulturcentret Vanha Paukku

Kulturcentret Vanha Paukku i Lappo är en personligt präglad oas för kultur och konst, där tiden aldrig blir lång. Den tidigare patronfabriken har fått nytt liv bland annat som hem för stadsbiblioteket, museer, restauranger och butiker som Lapuan Kankurits fabriksbutik.

Historiens vingslag

Det magnifika kulturcentret Vanha Paukku vid stranden av Lappo å är en livlig oas för kultur, konst och fritid, där både lokalbefolkning och turister trivs. Platsens historia går långt tillbaka i förra seklet.

Statens Patronfabrik grundades i Lapua 1923 och var en stor lokal arbetsgivare på den tiden. Patronfabriken spelade en viktig roll för staten under krigsåren, eftersom fabriken producerade patroner för fronten. Under vinterkriget sysselsatte fabriken upp till tusen arbetare. Efter kriget började fabriken förutom patroner även tillverka krigsskadeståndsprodukter som transmissions- och transportörskedjor. Förutom till försvarsmakten tillverkades patroner speciellt för fritidsbruk till idrottare och jägare.

1976 inträffade en av de mest förödande olyckorna i fredstid i Finland på fabriksområdet: 40 arbetare dog i en explosion på patronfabrikens laddningsverk för bottensprängkapslar. Efter denna tragiska händelse flyttades fabriksverksamheten lite i sänder ut från centrum och det ursprungliga fabriksområdet var helt tömt i början av 1990-talet. Lappo stad såg värdet hos det lediga fabriksområdet och beslutade att bygga om det för kultur- och företagsverksamhet. Så föddes det nuvarande Kulturcentret Vanha Paukku.

Vanha Paukku är lappobornas vardagsrum

Idag kan fabriksområdet med rätta kallas lappobornas vardagsrum. Kulturcentret i det vackra landskapet vid Lappo å inrymmer Lappo Konstmuseum och kulturhistoriska museer, Patrongalleriet och Österbottens fotograficentrums galleri samt stadsbiblioteket. Musik- och medborgarinstitutet och konstskolan erbjuder ett brett utbud av hobby- och fritidsaktiviteter och för den som hungrar efter kultur finns teater och biograf.

Förutom Lapuan Kankurits fabriksbutik som säljer inhemska linneprodukter finns även museibutiken Paukun Taika, Café Patruuna och lunchrestaurangen Iso Prässi. Sommartid är Vanha Paukku hemmahamn för en flodbåt som anordnar guidade kryssningar.

Teatteri Lapua är en av de livaktigaste amatörteatrarna i Österbotten och erbjuder 2–5 professionellt producerade premiärer varje år, från klassiker till musikaler.

Museerna erbjuder konst och lokal historia

Utställningarna på Lappo konstmuseum i Vanha Paukku växlar tre gånger om året och visar ett brett utbud av högkvalitativ bildkonst, från österbottnisk konst till produktioner av internationellt betydande konstnärer.

På Patronfabrikens museum kan besökarna lära sig mer om fabrikens fascinerande historia, från intressanta historiska vändningar och misslyckade bombningsförsök till förgiftningsincidenter. Fabriksmaskinerna och utrustningen på Patronfabrikens museum berättar inte bara om fabrikens historia, utan även om den industriella tidsålderns historia.

Lapporörelsens museiutställning ”Viimeistä piirtoa myöten” (In i minsta detalj) berättar historien om den antikommunistiska rörelsen i Finland. Utställningen visar originalföremål och ett urval av bilder från 1929–1944.

Pyhälahtis fotoateljé grundades 1900 och var en av de första fotoateljéerna på den finska landsbygden. Den var verksam i Lappo i 80 år. Pyhälahtis Fotoateljémuseum ställer ut ett stort antal objekt från fotoateljén och många fotografier. Förutom porträtt har på fotoateljéns negativ sparats bilder av arbete och landskap samt bilder av händelser och dagligt liv i området.

Butiker med högklassiga souvenirer

Besöket på Vanha Paukku lönar sig att avsluta med en trevlig shoppingstund. I Lapua Kankurits berömda outletbutik kan du göra fantastiska fynd. Lapuan Kankurit är ett linne- och ullväveri som respekterar traditioner och i fabriksbutiken finns ett stort urval av hemprodukter och högklassiga inredningstextilier. Museibutiken Paukun Taika erbjuder också intressanta reseminnen att ta hem eller ge bort i present, särskilt om du uppskattar lokalt hantverk.

Njut av din semester i Lappo!

Aktiviteter
Kaféer
Restaurang
Shopping
Upplev