#höst #sommar #vinter #vår
Aktiviteter och upplevelser, Attraktioner, Se och upplev, Upplevelser

Kosola Gård

Kosola Gård från 1861 har en mycket speciell historia. Där komprimeras berättelsen om folket i södra Österbotten, om knivjunkare och länsmän, starkt entreprenörskap och bildning, livskraftigt jordbruk och folkrörelser som ungdomsföreningsrörelsen, utvandring till Amerika och pietism, värvning till jägarrörelsen och lapporörelsen. I allt detta har de som verkat i huset varit delaktiga. Historien om Kosola Gård är en berättelse om våld och stabilitet, kraft och motkraft i hjärtat av södra Österbotten, mitt i den nationellt värdefulla kulturmiljön vid Lappo domkyrka.

Kosola Gård är också en av de största kvarvarande österbottensgårdarna. Rumsytan i två- och enhalvvåningshuset är nästan 800 kvadratmeter. Dessa ytor renoveras nu med traditionella metoder som passar för husets ålder och värde.

Husets historia, läge och imponerande utseende gör det till en sevärdhet, som blir till en upplevelse när du hör berättelsen om allt det som huset rymmer. Medan renoveringen pågår erbjuder vi säkra guidade visningar på byggarbetsplatsen. Ett sådant tillfälle återkommer kanske inte på 100 år i Kosola.

Genom renoveringen utvecklas huset till ett besökscenter för det österbottniska kulturarvet. I väntan på att lokalerna blir färdiga ordnar vi även längre och kortare dagsutflykter för bussgrupper med olika teman som hör ihop med Österbottens kulturhistoria.

Aktiviteter
Attraktion
För grupper
Upplev