#höst #sommar #vinter #vår
Aktiviteter och upplevelser, Attraktioner, Se och upplev, Upplevelser

Kosola Gård

Historien om Kosola Gård sedan 1700-talet är enastående. Den sammanfattar berättelsen och historien om Södra Österbotten, där sagor om laglösa och markägare, starkt entreprenörskap, utbildning, robust jordbruk och populära rörelser som ungdomsföreningen, amerikansk invandring och Körtti-religiösa rörelsen återberättas. Alla dessa har lämnat sina spår på huset. Kosola Gård berättelse är en av våld och stabilitet, styrka och motkraft, belägen i hjärtat av Södra Österbotten, inom det nationellt värdefulla kulturmiljön vid Lapua katedral.

Kosola Gård är också en av de största kvarvarande österbottniska bondgårdarna. Det två och en halv våningar höga huset täcker nästan 800 kvadratmeter. Dessa utrymmen har noggrant restaurerats med traditionella metoder som passar husets ålder och betydelse. Kosola Gård bottenvåning huserar nu en lunchkafé och en högkvalitativ bokningsbar kafé och restaurang. Restaureringsarbetet, som började sommaren 2020, fortsätter i andra delar av huset.

Huset utvecklas som ett besökscenter för Södra Österbottens kulturarv. Tack vare sin historia, läge och imponerande utseende blir Kosola Gård en syn som förvandlas till en upplevelse när du kliver in, guidad av berättaren.

Förutom husets historia och evenemangsutbud organiserar vi längre och kortare dagsutflykter för bussgrupper relaterade till österbottnisk kulturhistoria. Kolla in vad som händer på Kosola Gård genom deras sociala mediekanaler.

Guidade turer kan ordnas på Kosola Gård. Besökare kan också utforska österbottniska arkitektoniska traditioner genom förarrangerade gruppprogram som “En resa till österbottniska bondgårdar” och “Historia och antikviteter i den vackraste miljön vid Kyrönjoki-floden.” Berättare för dessa program är Taina Hautamäki och Heli Karhumäki.

Kosolan talossa finns även ett historiskt värdshus; en lunchkafé, vars lunchutrymmen och öppettider finns på Kosolan talos webbplats. Värdshuset fungerar också som en beställningsrestaurang för bussgrupper, mötesgäster och arrangörer av olika fester och evenemang. Kosolan talos utrymmen består av två delar: Värdshuset och Stora sidan. Värdshuset har 65 sittplatser och serveringstillstånd. I Stora sidans rum finns 65 + 15 sittplatser. Dessutom finns en övervåningens kabinett att hyra för upp till 10 personer. Mötesutrustningen är modern

Aktiviteter
Attraktion
För grupper
Upplev