#kesä #kevät #syksy #talvi

Jurvan kirkko

Jurvan kirkko on valmistunut vuonna 1802. Se on tyyliltään kustavilainen, tasavartinen ristikirkko. Piirustukset hyväksyttiin Tukholmassa. Rakentamisen aloitti Gabriel Antinpoika Hakola ja työn saattoi loppuun Jaakko Jaaksi. Kirkon rakentamiseen liittyy hyvin tärkeänä Jurvaan muuttaneen kapteeni Gustav Adolf Hobinin nimi. Kirkko on kokenut merkittäviä muutoksia valmistumisensa jälkeen: alttarin paikka on vaihdettu, kellotornia on korotettu ja ulko- ja sisäväritystä on muutettu. Kirkossa on 550 istumapaikkaa.

Kirkossa on alun perin ollut urkuharmoni. Ensimmäiset urut rakensi Kangasalan urkutehdas ja niissä oli 17 äänikertaa. Nykyiset on hankittu Hans Heinrichin urkurakentamosta vuonna 1974 ja niissä on 23 äänikertaa.

Alttaritauluna Jurvan kirkossa on koko ajan ollut isokokoinen risti, jossa on orjantappurakruunu. Kuorissa alttarin molemmilla puolilla ikkunoissa olevat lasimaalaukset ovat vuodelta 1923. Ne on valmistanut taiteilija H. Ahti. Saarnatuolin on suunnitellut Carl Kron. Saarnatuolin väri on vaihdellut eri aikakausina.

Kattofriisi on otettu esille viimeisessä remontissa, sillä 1962 se oli peitetty maalilla. Kattopalkkeja kaunistaa kaikkiaan kymmenen eri raamatunlausetta. Ehtoollispöytäkutsu lukee alttarin yllä: ”Tulkaa, sillä kaikki on jo valmiina.” Kirkossa on kastepuu vuodelta 2017 ja sen on maalannut Mikki Paajanen.