#kesä #kevät #syksy

Geopark-reitti Etelä-Pohjanmaa

Kaksi kansallispuistoa, komeat jokilaaksot sekä lakeuksien kulttuurimaisemat kannattaa kokea pyöräillen. Tutustu alueen kiehtovaan geologiseen historiaan ja poikkea upeille soille.

180 km mittainen pyöräretkeilyreitti, joka kulkee lakeuksia ja jokilaaksoja seuraten vedenjakajaseudun soille ja vuorille. Kauhajoen linja-autoasemalta alkava rengasreitti yhdistää alueen palvelut ja nähtävyydet sekä kuljettaa Etelä-Pohjanmaan eteläosan hienoimpien geologisten nähtävyyksien ääreen. 

Reitin varrella on kaksi kansallispuistoa: Lauhanvuori ja Kauhaneva-Pohjankangas. Lauhanvuoren kansallispuiston halki kulkeva tieosuus kohoaa Geopark-alueen korkeimmalle kohdalle ja on avoinna läpi vuoden. Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistoon on pääsy Nummikankaalta ja Salomaalta käsin. Kauhanevan läpi kulkeva keskiaikaisen Kyrönkankaantien osuus on kuljettavissa vain polkupyörällä tai jalan ja tarjoaa vaihtoehtoisen kulkureitin kesäaikana.  Reitin muita Geopark-kohteita ovat Hyypänjokilaakso, Susiluola ja Iso-Kakkori. Reitti kulkee Kauhajoen, Karvian, Isojoen ja Karijoen taajamien kautta.

Reitin suositeltu kulkusuunta on myötäpäivään. Reitti on rengasreitti ja se kulkee pääasiassa kestopäällystettyjä ja hyväpintaisia sorateitä pitkin. Reitti on opastettu digitaalisesti Outdooractivesta löytyvän GPX-jäljen avulla.

Reitti kuuluu Lauhanvuori-Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin reitteihin.

Kuva: Niina Rautiainen, Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark

Aktiviteetit
Pyöräily