#kesä #kevät #syksy #talvi
Näe ja koe, Patikointi

Suksenjärven kierros

Suksenjärven kierroksen reitti kulkee Teuvalla Parran vapaa-ajankeskuksen kangasmaastoista Suksenjärven kautta kohti Sivin kämppää. Matkalla on eri-ikäisiä talousmetsiä. Erämaista tunnelmaa tarjoaa Suksenjärvi, jonka kahdesta lintutornista voi lintujen kevätmuuton ja pesimäkauden aikana havainnoida monenlaisia siivekkäitä. Lepotauot retkeilijä voi viettää yksinkertaisissa kämpissä tai laavulla.

Reitin alkuun

Lähtöpiste 1
Vapaa-ajankeskus Parra, Pysäköintipaikka
Parrantie 27, 64700 Teuva
Koordinaatit: (WGS84) N62 25.616 E21 49.688

Parkkipaikan edessä, puiden takana, rakennusten keskellä on iso reittikartta, jonka läheisyydessä näkyy puisia viitoituksia (mm. Sivin kämppä) ja sinipäisiä puupylväitä, jotka toimivat reittimerkkeinä. Reitti on osa Teuvan ja Karijoen yhdistävää Muinaisvuorten reitistöä. Siltä on yhteys Teuvan Pappilankankaalle ja Karijoelle Kakkoriin, Peurajärvelle ja keskustaan.

Reittikuvaus

Reitti lähtee Parran vapaa-ajankeskuksen parkkipaikalta ja ylittää pian Itämetsäntien/Mäntymetsäntien risteyksen sekä Hautaharjuntien, jota se seurailee Luovantien ylitykseen saakka. Tämän jälkeen reitti kulkee vaihtelevia uria erilaisissa metsissä ja pellonpientareilla. Mäntynevan pohjoisosan kostean suoalueen voi ohittaa reunamättäitä pitkin. Nevan lounaisosassa sivutaan aarniometsää. Reitti jatkuu Järvikämpän taukotuvalle, minkä jälkeen reitti ylittää Järvitien. Seuraava kohde on Suksenjärvi, lähes umpeen kasvanut lintujärvi, jolla on kaksi lintutornia ja laavu. Suksenjärveltä reitti jatkuu Sivin kämpälle, joka toimii taukotupana. Sieltä reitti palaa takaisin samaa polkua pitkin tai kämpälle voi tilata kyydin esim. taksilla paluumatkaa varten. Järvikämpällä ja Sivin kämpällä voi pitää lepotauon yksinkertaisessa, vanhassa tuvassa, jossa pääsee helposti menneen ajan tunnelmiin. Reitillä kohtaa monimuotoista luontoa korpimetsistä talousmetsiin ja hienoja yksityiskohtia. Rehevintä luonto on Suksenjärven rantametsissä, joissa kurjet viihtyvät. Linnusto on parhaimmillaan huhti-toukokuussa.

Vaativuus

Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa metsä- ja rantapolkuja, metsäteitä ja pellonpientareita pitkin. Reitti on pääosin melko helppokulkuinen. Maastossa on usea kosteampi
kohta, joissa on itse valittava sopivin kulkureitti metsän poikki, sillä pitkospuita ei ole kuin lyhyt matka pohjoiselle lintutornille. Pitkospuut voivat olla sade- ja pakkaskelillä liukkaat. Reitillä on vähän korkeusvaihteluita, eikä lainkaan jyrkkiä kohtia.

Hyvä tietää

Reitillä kuljetaan paljon mönkijöillä, jotka aiheuttavat reitille syviäkin painaumia. Kosteimmat maastot ovat Mäntynevalla aarniometsän ja pohjoisen lintutornin ympäristössä, jossa tulva-aikaan vesi nousee reitille. Syksylläkin ja talven lumettomana aikana vesi voi yltää nilkkoihin asti, joten vedenpitävät jalkineet ovat suositeltavat. Täysin kuivalla säällä pärjää lenkkikengillä. Polku on osin heinittynyt, joten kannattaa valita pitkälahkeiset retkeilyhousut. Reitillä on useita tauko- ja nuotiopaikkoja, puuvajat taukotuvilla sekä käymälät. Vessapaperia on hyvä varata mukaan. Alueella toteutetaan roskatonta retkeilyä, joten jokainen retkeilijä vie roskansa pois.

Yhteystiedot
Aktiviteetit
Outdoor