#kesä #kevät #syksy #talvi

Isojoen kirkko

Isojoen nykyinen kirkko valmistui paikalleen 1833. Se on rakennettu Carl Ludvig Engelin piirustusten mukaan rakennusmestari Erik Kuorikosken johdolla. Kirkko rakennettiin seurakuntalaisten voimin. Paikkoja kirkossa on 880.

Isojoen kirkon yläosaa kiertävät kauniit Urho Lehtisen maalaukset – Vanha ja Uusi virsi, Kirkastusvuorella sekä Ylkä tulee. Kirkossa on isojokisen Ananias Anderssonin tekemät saarnatuolin kattokoristeet sekä vanha virsitaulu. Andersson lahjoitti kirkkoon myös alttaritaulun yläpuolella olevan karitsaveistoksen. Kirkon alttaritaulun on maalannut H. A. Barkman. Kirkkoon on uusittu 21-äänikertaiset urut.

Vuoden 1982 syksyllä kirkko joutui tuhopolton kohteeksi, jolloin eräs nuorimies sytytti kirkon tuleen. Onneksi kirkko saatiin pelastettua palomiesten esimerkillisellä toiminnalla. Pahimmat palovauriot koki sakasti, joka on täysin uudelleen rakennettu. Alttaritaulussa on näkyvissä tulipalon aiheuttamia palovaurioita.

Ennen nykyistä kirkkoa käytössä oli 1730-kuvulta peräisin oleva kirkko, joka sijaitsi nykyisen vanhan hautausmaan paikalla. Vanhan kirkon alkuunpanijana ja omakätisenä rakentajana tunnetaan isojokinen mahtimies Luukas Svartti. Kerrotaan, että Luukas meni miehineen ja hevosineen metsään, haki hirret ja ajoi ne rakennuspaikalle rakentaen kirkon tasakertaan saakka. Sen jälkeen myös muut seurakuntalaiset tulivat rakennusapuun. Kirkkoa kutsuttiin vuosikymmenet Luukkaan kirkoksi.

Lue lisää Isojoen seurakunnan sivuilta.


 

Aktiviteetit
Nähtävyys