#kesä #kevät #syksy #talvi
Näe ja koe, Patikointi

Lauhanvuoren kierros

Lauhanvuoren huipulta avautuu huikea, Lappia muistuttava maisema laakean alueen metsiin ja niiden yli merelle saakka. Lauhanvuoren kierroksella pääsee tutustuman alueen geologiseen menneisyyteen, jääkauden merkkeihin ja monipuoliseen luontoon erilaisine vesistöineen, soineen ja metsineen. Alueen maisemalle tyypillisiä ovat avarat mäntykankaat, laen rehevä kuusikko ja aukeat suot, joille kontrastia antavat lammet, lähteet ja lähdepurot. Erikoisuuksia reitillä ovat laajat pirunpellot, muinaiset rantavallit ja Aumakivi.

Reitin alkuun

Reitille on kolme lähtöpistettä, lisäksi reitin osille voi lähteä muista lähtöpisteistä.

 • Lähtöpiste 1 – Lauhansarven luontomatkailukeskus
  Lauhanvuorentie 490, Isojoki
  Koordinaatit: (WGS84) N62° 07.486′ E22° 03.347
  Lauhansarven rakennuksen päätyseinässä on kansallispuiston ja reitin kartta. Reitin alkupiste on n. 150 m päässä Lauhansarvesta. Lähtöpisteessä on pieni portti: ’Luontopolku Ahvenlammille Koordinaatit: (WGS84) N62° 07.499′ E22° 03.512
 • Lähtöpiste 2 – Spitaalijärvi, Pysäköintipaikka
  Koordinaatit: (WGS84) N62° 8.34545′ E 22° 9.36848
  Ei katuosoitetta, Lauhanvuorentien risteyksessä on viitta Spitaalijärvelle.
 • Lähtöpiste 3 – Lauhanvuoren laki / Näkötorni
  Lauhanvuorentie 656, Isojoki
  Koordinaatit: (WGS84) N62° 9.12240′ E 22° 10.45475

Reittikuvaus

Lauhanvuoren kierros kulkee Lauhanvuoren kansallispuistossa ja sen ympäristössä 23,2 km ympyräreittinä, joka esittelee alueen vaihtelevaa luontoa monipuolisesti. Reitti kulkee pääosin kuivassa kangasmaastossa, ja suot ylitetään pitkospuita pitkin. Reitti on merkitty vihreäpäisin (kansallispuiston länsipuoli) ja sinipäisin (eteläpuoli) puupaaluin. Kansallispuistossa reitti on merkitty pelkillä viitoilla risteyksissä, mutta reittiura on selkeä.

Lauhanvuoren kierroksen voi aloittaa Lauhansarven parkkipaikan itäpäästä, jolloin reitti kulkee Sarviluoman kylämaisemasta kangasmaastoon, vaihtelevien talousmetsien ja peltojen lomitse. Matkalla on rehevää lehtometsää, Huhtakorvessa järeämpää kuusikkoa lähdepuroineen sekä nuorta männikköä, jonka keskellä on Huhtakorven kivijata. Reitti jatkuu Ahvenlammin peura-aitauksen ohi Kaivolammille, jossa on leiriytymismahdollisuus. Kaivolammilta jatketaan mäntykankaalla polkua Lauhan kämpälle, josta noustaan osin jyrkähköä polkua Lauhanvuoren huipun rehevään kuusivaltaiseen metsään. Huipun näkötornista voi ihailla ympäröiviä maisemia. Matka jatkuu alas kohti Spitaalijärveä, jossa on leiriytymis- ja uintimahdollisuus. Spitaalijärven jälkeen ylitetään avosuo pitkosuita pitkin ja tullaan Peräkorven varjoisaan korpikuusikkoon lähteineen ja puroineen. Matka jatkuu mäntykankaalla kohti Kivijataa, Aumakiveä ja osin teitä pitkin Sarviluomankylän kautta lähtöpisteeseen Lauhansarveen.

Vaativuus

Koko Lauhanvuoren kierroksen kiertäminen vaatii hyvää kuntoa, mutta reitillä pärjää vähäiselläkin vaelluskokemuksella. Jos reitillä yöpyy, koko reitin kiertäminen onnistuu vähemmän liikkuneeltakin. Lauhanvuoren maasto ja polkupohjat ovat pääosin helppokulkuisia. Reitti on maastoltaan tasainen ja nousuja on vähän. Reittimerkinnät ovat paikoin niukat, joten vähemmän kuluneissa kohdissa tai rehevässä maastossa oikealla uralla pysyminen vaatii tarkkaavaisuutta.

Hyvä tietää

Reitin palveluvarustus on monipuolinen (ks. tarkemmat tiedot kartasta). Reitillä on muutamia levähdyspenkkejä. Nimettyä kiertosuuntaa ei ole. Lauhanvuoren kierroksesta voi muokata itselleen sopivan pituisen reitin ja valita lähtöpisteen sen mukaan. Spitaalijärvellä on edestakainen 1 km esteetön reitti, esteetön kuivakäymälä ja keittokatos. Säänmukaiset kevyet retkeilyvarusteet riittävät. Sade- tai pakkassäällä reitti voi olla paikoin märkä ja pitkospuut liukkaita. Kaivojen tai lähteiden veden laatua ei seurata, joten juomavettä kannattaa varata mukaan. Nuotiopaikoilla on puuhuolto, mutta puut täytyy pilkkoa itse. Käymälöissä ei ole paperia. Kansallispuiston alueella noudatetaan roskatonta retkeilyä eli jokainen retkeilijä vie roskansa pois. Luonnonsuojelualueella lemmikit on pidettävä kytkettynä. Matkapuhelinverkon kattavuus on pääosin hyvä.

Ympäristö

Lauhanvuoren kierros esittelee alueen luontoa monipuolisesti ja tunnelma on vahvasti erämainen. Reitin metsät, suot, monimuotoinen vesiluonto ja jääkauden jälkeiset merkit muodostavat vaihtelevan kokonaisuuden. Lähteet, tihkupinnat ja lähdepurot ovat Lauhanvuoren rehevintä maisemaa saniaiskasvustoineen, joille kontrastia antavat karut mäntykankaat ja avosuot. Lauhanvuori on hiekkakivialuetta. Reitin keskeisiin nähtävyyksiin kuuluu erikoinen Kivijata, hiekkakivinen muinaisrantakivikko eli pirunpelto. Sen jälkeen siirrytään graniittialueelle, jossa on nähtävyytenä Aumakivi, alueen suurin graniittinen kivipaasi.

Mielenkiintoista tietoa reitistä

Ahvenlammin ympäristössä kasvatetaan alueen luontoon palautettavia metsäpeuroja. Peuroille on 31 ha aitaus, jota polku seuraa palan matkaa. Spitaalijärven vedellä on uskottu olevan parantavia vaikutuksia, ja aikanaan sitä on viety Venäjän ruhtinaillekin. Lauhanvuoren huipun tuntumassa on pieni perunamaa muistutuksena entisaikojen tavasta kasvattaa perunaa korkealla rinteellä poissa hallan ulottuvilta.

Aktiviteetit
Outdoor