#kesä #kevät #syksy #talvi
Patikointi, Retkeily

Jyllinkosken Luontopolku

Jyllinkosken luontopolulla yhdistyvät luonto ja sähköntuotannon historia kiehtovalla tavalla. Eteläpohjalaisen peltomaiseman keskelle sijoittuvassa jyrkkätörmäisessä jokilaaksossa kukoistavat rehevät lehdot vaateliaine kasveineen. Jyllinkoski edustaa myös pohjalaisen jokirakentamisen historiaa ja nykyisyyttä Kyrönjoen isona patona. Kiskonniemeen vievän luontopolun varrella on monipuolista luontoa ja rehevää rantametsää. Vaihtelevat maastot, rehevät metsät, suvantojen rauhallinen vesi ja koskien hurja pauhu kuuluvat Jyllinkosken tunnelmaan.

Reitin alkuun

Lähtöpiste 1
Jyllinkosken sähköpuisto Jyllinkoskentie 126, 61300 Kurikka
Koordinaatit: (WGS84) N62° 35.67084′ E22° 23.68836′
Parkkipaikka sijaitsee kesäkioskin ja Sähkölaitosmuseon välissä. Reitin edestakainen matka on 1,5 km.

Reittikuvaus

Jyllinkosken luontopolku kulkee jyrkkätörmäisen jokilaakson reunoilla Kiskonniemeen. Polku on janareitti ja edestakainen matka on 1,5 km. Luontopolku tarjoaa hienoja maisemia ja myös fyysistä haastetta. Polku sopii kaikille hieman haastavampaan maastoon retkeilemään haluaville. Reitin lyhyyden vuoksi myös monet lapset jaksavat kävellä koko polun. Reitti maastossa on selkeä, kun portaat ja pitkospuut viitoittavat kulkua. Lisäksi risteyskohdissa on kattavasti viittoja.

Vaativuus

Reitillä on muutamia jyrkkärinteisiä nousuja. Jyrkimpiin kohtiin on rakennettu portaat ja kosteimpiin paikkoihin pitkospuut, mitkä helpottavat reitillä kulkemista. Osa rinteistä ja pitkospuista voi olla huomattavan liukkaita kostealla tai pakkassäällä.

Hyvä tietää

Reitin varrella on katselulava Jyllinkosken vanhan padon kohdalla, josta on hienot maisemat koskelle. Reitin varrella ei ole käymälää. Parkkipaikalla toimii kesäisin kioski. Reitti on kuljettavissa lumettomaan aikaan. Luonnonsuojelualueella lemmikit on pidettävä kytkettynä. Alueella toteutetaan roskatonta retkeilyä eli jokainen retkeilijä vie roskansa pois. Tukevat kengät sopivat parhaiten polulle, vaikka kuivaan aikaan pärjää kevyemmilläkin kengillä. Muuten varusteiksi riittävät normaalit sään mukaiset ulkoiluvarusteet.

Ympäristö

Jyllinkosken maisema on poikkeuksellinen Etelä-Pohjanmaalla. Kosken korkeusero on 12,5 m ja pituus noin 400 m. Jyllinkoski onkin korkeuseroltaan koko maakunnan suurin. Koski alkaa niskalle rakennetulta padolta. 1870-luvulla paikalle rakennettiin ensimmäinen pato luonnonkivistä. Nykyinen pato rakennettiin 1913. Patoa on korotettu kahdesti.

Jokilaakson pohjalla ja rinteillä on ravinteikas maaperä, mikä tarjoaa otollisen elinympäristön monille vaativille lehtokasveille. Jyllinkoskelta löytyy useita lajeja, joiden esiintymiä on Etelä-Pohjanmaalla vain muutamia. Rehevässä jokilaaksossa viihtyy myös vaativia lintulajeja ja esimerkiksi liito-oravia. Jyllinkosken lehdot muodostavat läheisen Pitkämönrannan lehtojen kanssa hienon luontokokonaisuuden, jonka keskeisten osien säilyminen on turvattu luonnonsuojelualueina. Alueen lajistoa on selvitetty luontokartoituksissa.

Kiskonniemeen vievän luontopolun varrella on monipuolista luontoa ja rehevän rantametsän tunnelmaa. Kiskonniemessä on laiduntanut muutamana vuotena lampaita, ja aluetta on hoidettu perinnemaisemana. Vaihtelevat maastot, rehevät metsät, suvantojen rauhallinen vesi ja koskien hurja pauhu kuuluvat Jyllinkosken tunnelmiin. Vuodenaikojen jälki maisemassa on vahva.

Mielenkiintoista tietoa reitistä

Jyllinkosken luontopolun maisemat ovat vahvasti kulttuurin muokkaamia. Jyllinkosken pato ja Sähkölaitosmuseo liittävät Jyllinkosken vahvasti lähiseutujen historiaan. Jyllinkoski oli pitkään vahva vaikuttaja yritysmaailmassa, ja nimi tuo edelleen monien lähiseutujen asukkaiden mieleen sähköyhtiön. Kiskon suvun muistokivi ja Kiskonniemen perinnemaisemat kertovat alueen vahvoista asutus- ja maatalousperinteistä.

Kurikan keskustan tuntumassa sijaitseva Jyllinkoski on lähellä monipuolisia palveluja. Jyllinkosken sähköpuistossa on tilauksesta avoinna oleva museo, joka kertoo Jyllinkosken historiasta sähköntuotannossa. Lisäksi viereisessä rakennuksessa on informaatiotekniikan museotoimintaa.

Kurikan liikuntatoimi vuokraa kesäisin kanootteja, jotka tarjoavat melontamahdollisuuden Jyllinkosken maisemiin. Kanootteja voi vuokrata Kurikan keskustassa toimivasta torikahvilasta, osoitteessa Asematie 8, Kurikka.

Muuta

Lähtöpisteestä lähtee myös esteetön helppokulkuinen polku, jonka edestakainen pituus on 1,2 km. Perhepolku on helppo ja sopii kevyen retkivaihtoehdon haluaville liikkujille. Lähtöpisteen välittömässä läheisyydessä on lasten leikki-paikka. Lue lisää Kurikasta sivuillamme.

Yhteystiedot
Paikkakunta
Aktiviteetit
Patikointi