#kesä #kevät

Jyllinkosken Sähköpuisto

Jyllinkosken Sähköpuisto – Ainutlaatuinen museo huikeissa maisemissa

Sähkölaitos- ja informaatiotekniikan museo sijaitsee Jyllinkosken kanjonissa Kurikassa. Kanjonista korkeusero ympäröivään luonnonpeltoaukeaan on noin 25 metriä. Museoon tutustumisen ohessa voi käydä ihmettelemässä erityistä luonnonpuistoa. Puistosta löytyy harvinainen kasvillisuus linnustoineen, mikä on alueen sijaintiin nähden poikkeavaa.

Jyllinkosken sähkölaitosmuseo on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Museo perustettiin 1987 entisen Jyllinkosken voimalaitoksen tiloihin. Se otettiin tuottamaan sähköä jo 1913 ja se toimi vuoteen 1970 saakka. Voimalaitos on entisöity alkuperäiseen muotoon generaattoreineen, säätölaitteineen ja mittareineen. Museossa saa hyvän käsityksen, miten voimalaitos on tuottanut sähköä.

Informaatiotekniikan museo siirtyi tiloihin saatuaan tilat lahjoituksena vuonna 2010. Informaatiotekniikan osassa on runsaasti radiotekniikkaa aina vuosisadan alusta saakka, videolaitteita, kameroita, armeijan käyttämää kalustoa sekä muuta informaatiotekniikkaan liittyvää kalustoa.

Museon tiloja voidaan hyödyntää myös yleisötilaisuuksiin ja erilaisiin perhetilaisuuksiin. Tilat ja ympäröivä luonto luontopolkuineen on mainio paikka myös yritysten ja yhteisöjen TYKY- ja virkistystomintoihin.
Tarjoilut järjestyvät kätevästi paikallisen pitopalvelun kautta.

Museoyhdistys on kunnostanut rakennukset vapaaehtoisvoimin. Panos on ollut merkittävä, 10 henkilötyövuotta. Rahoitus on tullut EU:lta, Kurikan kaupungilta ja yksityisiltä lahjoittajilta. Maisemoitu ja ehostettu voimalaitosalue sai vuonna 2017 Artturi Leinosen palkintolautakunnan myöntämän Ilkan kulttuurikilven.

Museo on avoinna yleisölle kesällä päivittäin klo 12.00 – 18.00. Ryhmille museo avataan tilauksesta myös muina aikoina. Lue lisää Jyllinkosken Sähköpuiston sivuilta.

Aktiviteetit
Kahvila
Nähtävyys
Ryhmille
Viikon nosto